Svijet
123

Rivero: Prođite "malom Bosnom" u SAD-u i vidjet ćete uspjeh

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Analitičar za sigurnost i pravosuđe Daniel Rivero osvrnuo se na izjave pojedinih američkih političara koji se u SAD-u protive prilivu izbjeglica iz Sirije, pogotovo zato što se, kako tvrde, radi o muslimanima koji bi mogli predstavljati prijetnju sigurnosti SAD-a.

Lideri Republikanske stranke pozvali su Kongres SAD-a da obustavi prihvatanje sirijskih izbjeglica u SAD. Najmanje 26 guvernera američkih saveznih država odbilo je prihvat sirijskih izbjeglica.

"Ovo je moment kada je bolje biti siguran, nego da poslije žalite", izjavio je republikanac Paul Ryan.

To je izazvalo buru negodovanja članova Demokratske stranke, a nedavno je i predsjednik SAD-a Barack Obama izjavio kako SAD ostaju zemlja koja će širokih ruku dočekati izbjeglice te je poručio vladama pojedinih saveznih država da nemaju pravo blokirati ulazak izbjeglica u SAD.

Rivero podsjeća na devedesete godine prošlog stoljeća kada su u SAD stigle desetine hiljada izbjeglica iz BiH koji su također većinom bili muslimani.

Navodi da je američki grad St. Louis prije dolaska Bosanaca i Hercegovaca bilježio veliki pad broja stanovništva, a pojedini dijelovi grada su bili zapušteni i nedovoljno naseljeni.

"Većina doseljenika iz BiH naselila se u južnom dijelu grada koji je danas poznat kao 'mala Bosna'. Danas u St. Louisu živi 70.000 građana porijeklom iz BiH. To je najveći broj Bosanaca i Hercegovaca koji žive u jednom gradu van BiH", naglasio je Rivero.

Izbjeglice iz BiH su oživjele južni dio grada, navodi Rivero te dodaje da su oni otvarali pekare, mesare, kafiće, osnivali osiguravajuće kompanije i preduzeća za grijanje.

"Prođite 'malom Bosnom' kao što sam ja učinio i vidjet ćete da to više nije zapušteni dio grada. To je danas etnički različita i ekonomski prosperitetna i uspješna regija. I da, tamo ima mnogo džamija", istakao je Rivero.

Dodao je da pojedini gradovi u SAD-u, uključujući i St. Louis, trebaju izbjeglice iz Sirije te da istraživanja pokazuju da doseljenici u pravilu imaju 60 posto više šanse da postanu poduzetnici u odnosu na domaće stanovništvo.