Sudije citirale Bibliju
7

Presedan u Americi: Vrhovni sud u Alabami presudio da su zamrznuti embriji djeca

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Vrhovni sud Alabame donio je kontroverznu presudu u kojoj se zamrznuti embriji smatraju "djecom". Ova odluka ima dalekosežne implikacije na klinike za neplodnost i in vitro oplodnju.

Presuda se oslanja na doslovno tumačenje Zakona o nezakonitoj smrti maloljetne osobe. Sud je zaključio da se zakon odnosi na "svu djecu, rođenu i nerođenu", bez obzira na to nalaze li se u maternici ili izvan nje.

Ustav Alabame definira da je "svaka osoba stvorena na Božju sliku", što je sud interpretirao kao zabranu uništenja embrija. Sudije su se u svojoj presudi od 131 stranice čak pozvali i na Bibliju.

Ovaj slučaj proizlazi iz tužbe zbog nezakonite smrti koju su pokrenuli pacijenti Centra za reproduktivnu medicinu. Njihovi embriji su uništeni kada ih je pacijent greškom izvadio iz jedinice za kriogeno skladištenje.

Sudac okružnog suda odbacio je tužbu, ali je Vrhovni sud preinačio tu odluku. Sudac Jay Mitchell je u presudi napisao da nije uloga suda da "osmišljava nova ograničenja" na temelju vlastitog shvaćanja javne politike.

Stručnjaci za reproduktivna prava izrazili su zabrinutost da ova presuda može ugroziti in vitro oplodnju uopće.

Sudija Greg Cook u suprotnom mišljenju je istaknuo da je zakon o nezakonitoj smrti maloljetne osobe napisan 1872. godine, mnogo prije nego što su zamrznuti embriji postali tehnološki mogući.

Ova presuda Vrhovnog suda Alabame nesumnjivo će potaknuti raspravu o statusu embrija i utjecati na budućnost in vitro oplodnje u SAD-u.