Imali više ciljeva
34

Poljaci "provalili" veliku rusku špijunsku mrežu usmjerenu protiv Evropske unije

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poljska protuobavještajna služba (ABW) istražuje aktivnosti proruske špijunske mreže usmjerene protiv država članica i tijela Evropske unije.

Ovo je danas objavio Jacek Dobrzynski, glasnogovornik poljskog vladinog koordinatora tajnih službi, prenosi portal onet.pl.

Prema ABW-u, članovi mreže željeli su organizirati proruske inicijative i medijske kampanje u EU s ciljem promicanja službene ruske vanjske politike, uključujući slabljenje položaja Poljske na međunarodnoj sceni, diskreditaciju Ukrajine i ugleda Poljske, te institucija Evropske unije.

Poljska protuobavještajna služba izvijestila je da je iz tog razloga mreža osnovala, na primjer, internetski portal Glas Evrope, na kojem se objavljuju članci, komentari ili intervjui tendencioznog, proruskog tona i povezani s aktualnom međunarodnom situacijom, uključujući rat Rusije protiv Ukrajine.

U srijedu je češki premijer Petr Fiala najavio uključivanje nekoliko ruskih osoba na nacionalni popis sankcija. Među njima je i Glas Evrope.

U vezi s ovom istragom poljski kontraobavještajci proveli su pretrese u Varšavi i Tychyju u Šleskom vojvodstvu, tokom kojih su zaplijenili 48.500 eura i 36.000 dolara.

"Provedene akcije rezultat su međunarodne saradnje s raznim europskim tajnim službama i koordinirane uglavnom s partnerima iz Češke", saopćio je ABW.