Snažna poruka na Twitteru
103

Palestinski doktor trebao održati govor u francuskom Senatu, ali mu je zbog Njemačke zabranjen ulazak

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ghassan Abu-Sitta, doktor koji je proveo 43 dana u Gazi pomažući u liječenju ranjenih u izraelskom ratu, rekao je da mu je odbijen ulazak u Francusku gdje je trebao održati govor u Senatu.

“Nalazim se u zračnoj luci Charles De Gaulle. Brane me da uđem u Francusku. Danas bih trebao govoriti u francuskom Senatu. Tvrđava Europa ušutkava svjedoke genocida dok ih Izrael ubija u zatvoru", objavio je Abu-Sitta na društvenoj platformi X u subotu.

Abu-Sitta je poznati britansko-palestinski plastični hirurg i rektor je Univerziteta u Glasgowu.

U odvojenom oglašavanju na Twitteru Abu-Sitta je napisao "Genocide uber Alles", aludirajući na stihove stare njemačke himne "Deutschland uber Alles".

Abu Sitta je smješten u zonu zadržavanja u zračnoj luci i bit će protjeran, prema francuskom senatoru Raymondeu Poncetu Mongeu, članu Zelenih koji ga je pozvao da govori u Senatu.

Predsjednik senatske skupine Zelenih, Guillaume Gontard, nazvao je odluku o blokiranju Abu-Sitte "skandaloznom" i rekao da pregovara s ministarstvima unutarnjih poslova i vanjskih poslova kako bi poništili odluku. Dodao je, međutim, da će liječnik "vjerojatno" biti poslan natrag u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Objavljujući na X kasnije u subotu, Poncet Monge je rekao da je seminar uspio uključiti Abu-Sittu putem videokonferencije kako bi mogao govoriti.

"Ogorčeni smo što ne može biti prisutan među nama", rekla je.

Abu-Sitta je objavio na X da mu je odbijen ulazak u Francusku zbog zabrane od strane Njemačke prošlog mjeseca.

“Kažu da su mi Nijemci zabranili ulazak u Europu na godinu dana”, napisao je.

Izvor francuske policije potvrdio je novinskoj agenciji AFP da Francuska nije mogla primiti liječnika jer je bila vezana njemačkom zabranom njegovog ulaska u europsku schengensku zonu bez granica, koje su obje zemlje članice.

U aprilu je Abu-Sitta trebao govoriti na događaju Palestinskog kongresa u Berlinu kada mu je Njemačka zabranila ulazak. Rekao je da su ga satima ispitivali u zračnoj luci prije nego što mu je rečeno da mu nije dopušten ulazak u zemlju.

Njemačka je jedan od najvećih vojnih dobavljača Izraela, poslala je 326,5 milijuna eura u opremi i oružju u 2023., prema podacima Ministarstva privrede.

Postojao je "pritisak savezne vlade" da se palestinski kongres otkaže, rekla je tada organizatorica Nadija Samour, dodajući da je Njemačka "aktivno i nedopušteno" pokušavala spriječiti događaj.

U subotu su prosvjednici i kritičari osudili postupanje EU-a prema Abu-Sitti.