Borba protiv rudnika
51

Njemačka policija rastjeruje klimatske aktiviste u selu na zapadu zemlje

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka policija počela je odvlačiti klimatske aktiviste iz napuštenog sela u zapadnoj Njemačkoj koje su mjesecima okupirali. Demonstranti su se zabarikadirali kako bi spriječili da Lützerath ne proguta obližnji rudnik ugljena Garzweiler.

Neki aktivisti su bacali kamenje i pirotehnička sredstva na policajce dok su raščišćavali kamp. Demonstranti su se popeli na kućice na drvetu kako bi otežali deložaciju.

Selo je u vlasništvu energetske kompanije RWE, a posljednji stanovnik iselio se prije više od godinu dana. Došlo je do nasilnih obračuna kada je policija u opremi za razbijanje nereda upala u selo rano u srijedu kako bi istjerala demonstrante.

Neke aktiviste su odvukli, koji su nosili šalove kojima su maskirali lica. Situacija je tada opisana kao mirnija, ali su mnogi prosvjednici ostali. Neki su formirali ljudske lance, drugi su otišli u kućice na drvetu ili na krovove sela.

Lützerath je na rubu da ga proguta golemi otvoreni rudnik ugljena na njegovom pragu. RWE upravlja rudnikom i planira produžiti radove. Iako su svi stanovnici otišli, nekoliko stotina klimatskih aktivista odlučno je spriječiti RWE da dođe do lignita koji se nalazi ispod Lützeratha. Neki su tu više od godinu dana.

"Taj ugljen mora ostati u zemlji", rekao je jedan od demonstranata za BBC.

Lützerath će vjerojatno biti posljednje njemačko selo izgubljeno u rudniku ugljena. Vlada se obavezala da će postupno ukidanje ugljena u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, državi u kojoj se nalazi rudnik, pomaknuti do 2030. godine. Cilj je do 2038. godine ukinuti rudnike u cijeloj Njemačkoj.