Pomoć Palestincima
0

Njemačka će ponovo uspostaviti saradnju s UNRWA-om nakon skoro tri mjeseca

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka vlada je najavila da će nastaviti saradnju s Agencijom UN-a za pomoć i rad za palestinske izbjeglice (UNRWA), nakon što je prije skoro tri mjeseca privremeno povukla podršku nakon navoda da su njeni uposlenici umiješani u napad na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Ovaj potez Njemačke je uslijedio nakon što je nezavisna istraga koju je naručio UN pokazala da Izrael još nije predstavio dokaze koji bi potprijepili navode da je "značajan broj" zaposlenih u UNRWA-i povezan s terorističkim organizacijama.

"Nastavkom naše saradnje podržavamo trenutno nezamjenjivu ulogu UNRWA-e u pružanju pomoći ljudima u Gazi, budući da druge međunarodne humanitarne organizacije također trenutno zavise od operativnih struktura UNRWA-e u Gazi", navode iz njemačkog Federalnog ministarstva vanjskih poslova.

Njemačka i 15 drugih zemalja članica UN-a obustavile su finansiranje u vrijednosti od 450 miliona dolara nakon što je Izrael optužio 12 zaposlenika UNRWA za učešće u terorističkom napadu 7. oktobra, navodi se u izvještaju.

UNRWA koja je osnovana 1949. godine i djeluje na Zapadnoj obali, Jordanu, Libanu i Siriji igra ključnu ulogu u pružanju podrške ugroženim palestinskim izbjeglicama u pristupu primarnoj zdravstvenoj zaštiti i socijalnim uslugama.