Stanovnici su zabrinuti
23

New York City planira izgradnju najvišeg zatvora na svijetu

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Rušenje Manhattan Detention Complexa u ulici White u New York Cityju trebalo bi biti radostan trenutak za lokalne stanovnike. Ovaj objekt, koji je poznat i pod nazivom The Tombs, ima kapacitet od 900 kreveta, međutim, kompleks se ruši zbog izgradnje još većeg zatvora.

Očekuje se da će visina novog objekta biti veća od 90 metara, što će ovaj zatvor učiniti najvišim na svijetu. Lokalni stanovnici su ga već nazvali "Jailscraper".

The Tombs se nalazi u ulici White od osamdesetih godina prošlog stoljeća te je poznat po lošim uvjetima u kojim zatvorenici žive. Zgrada sačinjena od 15 spratova se ruši u sklopu plana grada da se izgradi novi zatvor podijeljen po naseljima, odnosno po jedan u Brooklynu, Queensu, Bronxu i na Manhattanu. Četiri nova objekta moraju biti spremna do 2027. godine, kada je planirano zatvaranje najvećeg gradskog zatvora smještenog na Riker's Islandu. U ovom objektu, koji je poznat kao najpaklenija kaznionica u zemlji, uglavnom se nalaze zatvorenici koji čekaju suđenje.

Zatvorenici se bude u 3 sata ujutro, ukrcavaju se u autobuse, a zbog saobraćajnih gužvi i drugih problema izostaju s ročista. Izvještaji o nasilju i smrti zatvorenika, zajedno s infrastrukturom koja se raspada i nehigijenskim uvjetima, doveli su do odluke Gradskog vijeća New York Cityja o zatvaranju objekta, kako bi se osigurali bolji uvjeti u novim objektima.

Kada bude spreman, objekt će imati 1.040 ležaja, a sadržavat će i rekreacijske centre te zdravstvene klinike. Također, planirane su prostorije za posjete te igraonice za djecu. Plan je rezultat konsultacija zatvorenika, članova njihovih porodica i osoblja. Novi zatvor je zamišljen tako da pruži potpuno drugačije iskustvo zatvorenicima i osoblju, međutim, zbog nedostatka prostora na lokaciji, jedino rješenje je bila vertikalna gradnja. To nisu dobro prihvatili stanovnici jer smatraju da bi zatvor mogao postati "svjetionik" i arhitektnonsko obilježje ovog područja. Nekada poznat po restoranima i snažnom osjećaju zajednice, Chinatown je zabrinut da je struktura simbol masovnog zatvaranja.

Najveća briga za stanovnike je to što ne znaju kako će zatvor izgledati kada bude izgrađen. Zvaničnici Gradskog vijeća nisu sigurni u ovo jer nosilac projekta tek treba biti izabran, a rušenje starog zatvora je već počelo.

Lokalni stanovnici su zabrinuti zbog buke i prašine, a počele su se pojavljivati i pukotine na objektu centra za starije osobe koji se nalazi pored zatvora. Zemljište na kojem se zatvor nalazi nekada je bilo jezero u kojem je završavao toksični otpad, tako da sve mora biti isušeno prije izgradnje novog objekta.

Zgrade u blizini su napravljene prije jednog stoljeća korištenjem drveta, cigle i maltera te nisu ojačane čelikom. Stručnjaci upozoravaju da bi svaka duboka podzemna aktivnost mogla ugroziti ove zgrade te dovesti do evakuacije stotina porodica.

Ovo područje od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine nije isto. Bilo je zatvoreno mjesecima nakon urušavanja tornjeva Svjetskog trgovačkog centra, a kada je stigao uragan Sandy, došlo je do višesedmičnog nestanka električne energije. Pandemija je uništila male biznise, a izgradnja najvišeg zatvora na svijetu bi mogla biti posljednji ekser u kovčeg ovog područja koje je nekada cvjetalo od ekonomske aktivnosti.