Italijanski mediji
78

NATO je navodno postavio dvije crvene linije za uključivanje u rat u Ukrajini

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italijanska La Reppublica je objavila kako je NATO postavio dvije crvene linije koje bi mogle dovesti do direktno uključivanja vojnog bloka u rat u Ukrajini.

Prema italijanskom izdanju, NATO je u "vrlo povjerljivom obliku" uspostavio dvije crvene linije čiji bi prelazak od Rusije uveo Savez u rat u Ukrajini. Ove crvene linije nisu operativni planovi, već procjene mogućih scenarija u slučaju vanrednih situacija.

Prva crvena linija je ulazak bjeloruske vojske u rat na strani Rusije. Prema zapadnim analitičarima, Rusija bi mogla uvući Bjelorusiju u sukob ako sama ne uspije poraziti Ukrajinu. U ovom slučaju bi NATO mogao stati u zaštitu Ukrajine.

Druga crvena linija pretpostavlja vojnu provokaciju protiv baltičkih država ili Poljske, kao i ruski napad na Moldaviju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u posljednjim sedmicama pojačao retoriku te objavio mogućnost da bi francuska vojska mogla da bude upućena u Ukrajinu ukoliko ukrajinske odbrambene linije budu probijene. Drugi političari, kao što je italijanski ministar odbrane odbacili su ove mogućnosti.