Plaćanje u budućnosti
193

Musk kupio Bitcoina u vrijednosti 1,5 milijardi dolara, povećao mu vrijednost za 14 posto

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iz kompanije Tesla, u vlasništvu Elona Muska, saopćeno je da su u januaru kupili kripto valute Bitcoin u vrijednosti od blizu 1,5 milijardi dolara i očekuje da će je početi prihvaćati kao plaćanje u budućnosti.

Ova vijest je uzrokovala da cijena Bitcoina odmah skoči za 14 posto na 43.968 dolara, što je novi rekord kada je u pitanju ova kriptovaluta.

Iz Tesle su rekli da žele maksimizirati svoj doprinos na rezerve gotovine, koja se više neće koristiti u svakodnevnom vođenju poslova kompanije, a ovo je posebno zanimljivo u kontekstu toga da je Musk nekoliko dana ranije već povećao vrijednost Bitcoina dodavanjem hashtaga "#bitcoin" na svoj profil na društvenoj mreži Twitter.

Musk je ovaj hashtag uklonio nekoliko dana kasnije, ali nastavio je razgovarati o Bitcoinu i drugim kripto valutama, uključujući dogecoin, koji je nakon njegove podrške skočio za 50 posto.

U prijavi na berzi, iz Tesle su rekli da su "ažurirali svoju investicionu politiku" i da nastoje ulagati u "rezervnu imovinu" kao što su digitalne valute, zlatne poluge ili fondovi kojima se trguje na berzi.

Naveli su da su tada kupili Bitcoina u vrijednosti 1,5 milijardi dolara i da bi mogli "s vremena na vrijeme ili dugoročno koristiti digitalnu valutu u vođenju poslova ove kompanije".

"Štaviše, očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti početi prihvaćati Bitcoin kao oblik plaćanja za naše proizvode, podložno važećim zakonima i u početku na ograničenoj osnovi", navodi se iz kompanije.

Musk je prošle sedmice objavio na Twitteru da je Bitcoin "na rubu" da bude široko prihvaćena valuta među investitorima.