Napokon sigurna
3.2k

Mala Sirijka koja se smijala bombama spas pronašla u Turskoj

D. B.
Trogodišnja djevojčica iz Sirije koju je otac učio da se smije kada čuje eksploziju bombe kako se ne bi plašila, sigurno je stigla u Tursku, javlja BBC.

Djevojčica Salwa se pojavila na naslovnicama brojnih medija prošlog mjeseca kada je njen video postao viralan. Video prikazuje djevojčicu kako se zabavlja s ocem i smije dok bombe padaju u blizini njenog doma u Idlibu.

Turska vlada je pomogla djevojčici i njenim roditeljima da pređu granicu i utočište pronađu u Turskoj. Idlib je posljednje veće uporište pobunjenika u Siriji.

Gotovo milion ljudi je prešlo sirijsko-tursku granicu od decembra tražeći spas zbog žestokih borbi u okolini Idliba između pobunjenika potpomognutih Tuskom i snaga sirijske vlade.

Salwa i njen otac Abdullah Mohamed su pronašli način da se nose sa zračnim napadima. On ju je naučio da se smije na zvuk bombi, a ne da bude uplašena. Koristio je zvukove pirotehnike koju koriste djeca kako bi joj pokazao da eksplozije mogu biti zabavne.

Ova igra je pomogla djevojčici da ostane mirna i sretna. Osim toga, video je privukao pažnju vlade u Turskoj koja im je pomogla da dođu na sigurno.

U Tursku su stigli 25. februara.