Finalizirati sporazum
41

Lideri južnoevropskih zemalja apeluju da EU pojača napore u borbi protiv migracija

S. Š.
Samit lidera južnoevropskih zemalja na Malti, 29. septembar (Foto: EPA-EFE)
Samit lidera južnoevropskih zemalja na Malti, 29. septembar (Foto: EPA-EFE)
Lideri devet južnoevropskih zemalja pozvali su u petak da Evropska unija finalizira novi sporazum o migracijama i azilu i da pojača napore u sprječavanju dolazaka iz Sjeverne Afrike.

Ovakav prijedlog, naime, dolazi nakon što se čamac libijske obalske straže zabio se u petak u mali brod s 50-ak migranata u blizini libijske obale, što je saopćila spasilačka grupa na moru.

U prijedlogu koji su uputili lideri južnoevropskih zemalja navodi se da Evropska unija kao blok mora ojačati svoj odgovor pojačavanjem operacija nadzora vanjskih granica Evrope kako bi spriječila odlaske i razbila mreže trgovine ljudima.

U jednodnevnom samitu učestvovali su domaćin Malta, kao i Hrvatska, Kipar, Francuska, Grčka, Italija, Portugal, Slovenija i Španija.

Na kraju samita, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da zemlje EU "treba da odrede pod našim uslovima ko ulazi" u blok od 27 zemalja.

"Trenutno su krijumčari ti koji odlučuju ko će ući u Evropsku uniju i to se mora promijeniti", saopćio je Mitsotakis.

Mitsotakis je rekao da bi članice EU trebale da se usredsrede na repatrijaciju ljudi koji nemaju pravo na azil, dok istovremeno obezbeđuju organizovane legalne puteve migracije.

Repatrijacija je u međunarodnom pravu postupak države na području koje ili u vlasti koje se nalaze strani državljani kojim ih ona vraća u njihovu zemlju, kao i dužnost države čiji su aktualni ili bivši državljani da ih primi na svoje područje i da im vrati državljanstvo ako su ga izgubili.

Domaćin Robert Abela, malteški premijer, rekao je da EU mora ubrzati vrijeme potrebno za repatrijaciju migranata čiji zahtjevi za azil ne uspiju.

Trenutno, nedostatak sporazuma o repatrijaciji sa zemljama porijekla omogućava mnogim migrantima da jednostavno "nestanu" i krenu na sjever u potrazi za porodicom i poslom.

"Ali na kraju, problem se mora riješiti na izvoru. Da bismo to postigli, naglašavamo potrebu za hitnom izgradnjom snažnijih, sveobuhvatnijih partnerstava sa svim našim partnerima na južnom Mediteranu", rekao je Abela, piše Euronews.