Pobuna protiv vojne hunte
7

Krvavi epilog protesta: Najmanje 18 osoba ubijeno u sukobu vojske i građana u Mijanmaru

V. K.
Najmanje 18 ljudi je ubijeno, a više od 30 ranjeno, na demonstracijama koje su se danas održale širom Mijanmara u kojima su se sukobili građani i pripadnici vojske i policije, saopćili su iz Ureda za ljudska prava pri UN-u.
Samim tim, od početka februara kako se održavaju demonstracije u ovoj azijskoj državi, epilog današnjih demonstracija ujedno predstavlja i najkrvaviji dan na ulicama gradova Mijanmara.

Demonstracije u ovoj državi ulaze u četvrtu sedmicu, a građani Mijanmara i dalje zahtijevaju puštanje zvaničnika Nacionalne lige za demokratiju i čelnice Aung San Suu Kyi iz zatvora.

Ravina Shamdasani, glasnogovornica Ureda za ljudska prava ispred Ujedinjenih nacija, saopćila je kako je danas policija i vojska u Mijanmaru na nekoliko lokacija prevršila ovlasti i upotrijebila pretjeranu silu prema demonstrantima.

"Smrtni slučajevi su se dogodili kao rezultat djelovanja policije koja je upotrijebila vatreno oružje kako bi suzbila demonstracije u Jangonu, Mandalayu, i drugim gradovima", rekla je ona.

U izjavi, glasnogovornica je osudila eskalaciju nasilja te je apelirala na policiju i vojsku da odmah zaustavi upotrebu sile protiv demonstranata.

"Narod Mijanmara ima pravo na okupljanje i iznošenje zahtjeva za obnovu demokratije. Vojska i policija moraju poštovati ta temeljna prava, a ne odgovarati sa krvavim represivnim mjerama", kazala je Shamdasani.

Iz UN-a su također saopćili kako je tokom demonstracija koje su trajale tokom dana privedeno najmanje 85 medicinara kao i sedam novinara koji su se nalazili na terenu. Također, napomenuli su kako su od početka februara vojne i policijske snage privele više od 1.000 građana Mijanmara od čega i veliki broj pripadnika Nacionalne lige za demokratiju.