Nestašica hrane
47

Kim Jong Un naredio da država mora "bez greške" ispuniti ciljeve proizvodnje žitarica

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un pozvao je vladine zvaničnike da osiguraju da zemlja "bez greške" ispuni svoje ciljeve za proizvodnju žitarica usred izvještaja da se nestašica hrane u Pjongjangu pogoršava.

Izolovana, nuklearno naoružana nacija koja je pod višestrukim sankcijama zbog svojih programa naoružanja, dugo se bori s nestašicom hrane.

Sjeverna Koreja je također pod strogom samonametnutom blokadom koronavirusa od početka 2020. kako bi se zaštitila od pandemije covid-19, a tek je prošle godine nastavila dio trgovine s Kinom.

Kim je u srijedu, posljednjeg dana ključnog sastanka vladajuće stranke, pozvao na postizanje ovogodišnjeg cilja proizvodnje žitarica, izvijestila je zvanična korejska centralna novinska agencija.

"Kako bi se povećala poljoprivredna proizvodnja u cijeloj zemlji, pažnju treba posvetiti prevazilaženju grešaka u smjernicama za poljoprivredu... i važno je koncentrirati se na povećanje prinosa po hektaru na svim farmama", dodaje se u izvještaju.

Najnoviji izvještaj dolazi nakon što je Kim u ponedjeljak pozvao na "fundamentalnu transformaciju" poljoprivredne proizvodnje u zemlji, a ministarstvo Južne Koreje je saopštilo prošlog mjeseca da je bilo izvještaja o smrti od gladi na sjeveru.

"Smatramo da je nestašica hrane tamo ozbiljna", rekao je portparol ministarstva Koo Byoung-sam u februaru, dodajući da je izgledno da je Pjongjang zatražio pomoć u hrani od Svjetskog programa za hranu.

Osiromašeni sjever je dugo bio kritiziran jer daje prednost svojoj vojsci i zabranjenim programima nuklearnog oružja u odnosu na adekvatno zbrinjavanje svog naroda.

Godine 2021. Kim je rijetko spominjao poteškoće, rekavši da situacija s hranom na sjeveru postaje "napeta" i upozoravajući ljude da se pripreme za "najgoru situaciju ikada".

Iste godine, državna KCTV u Pjongjangu priznala je da se zemlja suočava s "krizom hrane".

Kim se također fokusirao na sigurnost hrane i razvoj u svom govoru o postavljanju dnevnog reda za 2022. godinu.

Zemlju je periodično pogađala glad, od kojih je jedna 1990-ih ubila stotine hiljada ljudi - neke se procjene kreću u milionima.

Sjeverna Koreja je veoma osjetljiva na prirodne katastrofe, uključujući poplave i sušu zbog hroničnog nedostatka infrastrukture, krčenja šuma i decenija lošeg upravljanja.