Manta Ray
38

Izvršeno prvo testiranje američkog futurističkog podvodnog drona

B. R.
Američki podvodni dron Manta Ray (Screenshot: Northrop Grumman)
Američki podvodni dron Manta Ray (Screenshot: Northrop Grumman)
Sjedinjene Američke Države su izvršile prvo testiranje futurističkog podvodnog drona Manta Ray koji može "hibernirati" na morskom dnu.

Ovaj dron je proizvod američke kompanije Northrop Grumman te je dio projekta američke mornarice u razvoju nove klase podvodnog drona kojim se mogu izvršavati duge misije. Dron je manji od čamca te se može dugo kretati bez nadzora ili potrebe za punjenjem goriva.

Analitičari pretpostavljaju da američka mornarica želi napraviti dron upotrebljiv za potragu za ruskim i kineskim podmornicama. Kako su objavili iz kompanije Northrop Grumman, njihov proizvod se može usidriti na morskom dnu i "hibernirati" u režimu male snage. Dizajniran je tako da se može lako transportovati širom svijeta.

Utrka za dominaciju u podvodnom ratovanju

No, SAD nisu jedina zemlja koja radi na podvodnim dronovima. Naime, ruska mornarica je u januaru prošle godine objavila plan razvoja 30 podvodnih dronova Poseidon. Riječ je o robotskoj mini podmornici u obliku torpeda, a za koji Rusija tvrdi da može dostići brzinu od 100 čvorova (185 kilometara na sat).

Rusi tvrde da će nuklearnim pogonom drona biti omogućen domet do skoro 100 kilometara te da postoji mogućnost da nosi nuklearnu bojevu glavu.

I Ukrajina razvija podvodne dronove, pa je tako objavila videosnimak za koji je navela da prikazuje uspješno testiranje podvodnog samoubilačkog drona nazvanog Marichka. Podvodni dron ima i Australija, a na njegovom razvoju radi i Velika Britanija, piše britanski list Telegraph.