Želio i djecu
127

Izraelska taokinja kaže da se otmičar iz Hamasa zaljubio u nju: "Donio mi je prsten"

A. L.
Foto: Channel 12
Foto: Channel 12
Izraelka Noga Weiss, koja je prošle godine puštena u sporazum o taocima nakon 50 dana provedenih u Gazi, otkrila je u četvrtak da joj je jedan od Hamasovih otmičara rekao da će se vjenčati, donio joj prsten i rekao joj da će zauvijek ostati u Gazi kako bi odgajala djecu.
"Dao mi je prsten 14. dan u zatočeništvu, a ja sam ostala s njim do 50. dana", prisjetio se Noga, koja ima 18 godina, tokom intervjua za Channel 12.

Kaže da joj je otmičar rekao da će svi biti pušteni, ali da će ona ostati u Gazi i rodit mu djecu.

Na pitanje kako je reagovala, Noga je rekla:

"Pretvarala sam se da se smijem da me ne bi upucao u glavu".

Ali njena majka Shiri, koja je takođe kidnapovana u Gazu 7. oktobra i ponovo se spojila sa kćerkom poslije toga, nije bila voljna da se poigrava.

U početku je Shiri pokušala ljubazno da odbije predlog, ali se činilo da hamasov otmičar nije prihvatio odbijanje, pa je vikala na njega dok nije shvatio, prema Meytali, jednoj od Noginih sestara.

Noga je bila sa roditeljima u porodičnoj kući kada je Hamas upao u Izrael 7. oktobra. Njen otac Ilan, 56, napustio je dom u 7:15 ujutro kako bi se pridružio hitnoj pomoći i više se za njega nije čulo. Kasnije je utvrđeno da je tog dana ubijen i da je njegovo tijelo odvezeno u Gazu.

Ilan je ostavio ženu i kćer u sigurnoj sobi u kući.

"Počeli su da pucaju na vrata, oko 40 hitaca dok nisu uspjeli da uđu. Vidjeli smo razgovore na WhatsAppu i shvatili šta se dešava", rekla je Shiri.

Prisjeća se da je rekla svojoj kćerki da se sakrije ispod kreveta, misleći da će teroristi pucati kada uđe u sobu i da neće primijetiti Nogu.

"Otišla sam ispod kreveta, a oni su ušli i uzeli je. Nakon što su je izveli napolje, čula sam pucnje. Mislila sam da je ubijena, a ne kidnapovana", rekla je Noga.

Dok je Shiri odvedena iz Kibbutza, vidjela je kako kuće gore i bila je sigurna da njena kćerka doživljava istu sudbinu, rekla je Meytal.

Noga je uspjela da se iskrade iz kuće i pokušala se sakriti među žbunjem, ali je brzo uočena, jer je mjesto bilo prepuno pripadnika Hamasa.

"Blizu 40 terorista me je okružilo kalašnjikovima. Vezali su mi ruke iza leđa. Nekoliko minuta kasnije, stavili su me u auto i krenuli", prisjetila se ona.

Noga je bila premještana između različitih domova tokom zatočeništva, svaki put obučena u hidžab i rečeno joj je da drži za ruku svog otmičara kako bi posmatrači pretpostavili da su u braku.

"Donijeli su nam karte da se igramo, a ja sam sebi rekla: 'Igrat ću s njima i raditi šta god žele sve dok ne pucaju. Njihovo raspoloženje se tako brzo mijenjalo. U jednom trenutku su se igrali sa nama i smijali se, a sljedećeg su ušli sa pištoljem", rekla je.

Nakon nekoliko dana u zatočeništvu, njen Hamasov otmičar je priznao da je zaljubljen u Nogu i rekao joj da dovodi svoju majku u njihov stan kako bi im ona dala odobrenje za brak.

U stan je kasnije ušla žena arapskog izgleda. Noga nije odmah shvatila da je to njena majka jer je, kako kaže, mislila da je ubijena.

Čak i nakon što je njena majka jasno dala do znanja da neće prihvatiti brak, pomisao da će zauvijek ostati u Gazi sa svojim hamasovim otmičarem nikada joj nije pobjegla. Dodaje da ljudi nikad neće moći shvatiti kroz kakav strah je prošla.