Slučaj eksplozije vrata
131

Iznenada preminuo još jedan zviždač koji je progovorio o sigurnosno upitnoj proizvodnji Boeingovog aviona

B. R.
Joshua Dean, bivši zaposlenik kompanije Spirit AeroSystems (Foto: Facebook)
Joshua Dean, bivši zaposlenik kompanije Spirit AeroSystems (Foto: Facebook)
Preminuo je Joshua Dean koji je snabdjevače američkog proizvođača letjelica Boeing optužio da su ignorisali nedostatke u proizvodnji komponenti za Boeingov avion 737 Max. Vijest o Deanovoj smrti objavili su njegova porodica i njegov advokat.
Dean, koji je bio zaposlenik američke kompanije Spirit AeroSystems, tvrdio je da je dobio otkaz zbog toga što je progovorio o spuštanju standarda u proizvodnom pogonu Wichita koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Kansas.

Njegova tetka i sestra su objavile da je preminuo 30. aprila nakon iznenadne bolesti. Deanov advokat Brian Knowles je izjavio da smrt njegovog klijenta predstavlja veliki gubitak za avijaciju.

"Imao je ogromnu hrabrost da se posveti onome što je smatrao istinitim i ispravnim te je pokrenuo pitanje kvaliteta i sigurnosti. Kompanije u avijaciji bi trebale ohrabrivati i podsticati one koji izražavaju zabrinutost. Inače, sigurnost i kvalitet zaista nisu glavni prioriteti ovim kompanijama", kazao je Knowles za Al Jazeeru.

Iz kompanije Spirit AeroSystems su saopćili da su u mislima s porodicom svojeg bivšeg zaposlenika. Deanova majka je prošli mjesec na društvenoj mreži Facebook napisala da joj se sin borio za život nakon što je dobio iznenadnu upalu pluća te pretrpio moždani udar nakon infekcije bakterijom MRSA.

List Seattle Times, koji je prvi objavio vijest o smrti, naveo je da je Dean imao 45 godina i da je bio dobrog zdravlja i prepoznatljiv po zdravom načinu života.

Dean je preminuo dva mjeseca nakon što je bivši Boeingov zaposlenik John Barnett (62) pronađen mrtav. Vlasti savezne države Južna Karolina su saopćile da je preminuo od povreda koje su očigledno nastale iz vatrenog oružja te da je te povrede nanio sam sebi.

Kako tvrde Barnettovi advokati, njihov klijent je davao iskaze u postupku protiv Boeinga, i to nakon što je pretrpio odmazdu zbog razotkrivanja sigurnosnih problema kod Boeingovog aviona 787 Dreamlinder.

Spomenuta kompanija Spirit AeroSystems je bila pod lupom javnosti nakon što je otkriveno da je upravo ona napravila panel vrata aviona 737 Max 9 koji je u januaru ove godine eksplodirao usred leta. Ovaj slučaj, kao i drugi slučaji upitne sigurnosti Boeingovih letjelica su predmet nekoliko istraga.

Dean je pred Upravom za avijaciju podnio žalbu protiv kompanije u kojoj je radio, tvrdivši da postoje ozbiljni nedostaci u proizvodnji te je svjedočio u tužbi dioničara protiv kompanije. U jednom od medijskih istupa je rekao da vjeruje da je otpušten kako bi se poslala poruka onima koji također misle da progovore, prenosi Al Jazeera.