Dug proces
91

Izbori u Americi: Kad ćemo saznati rezultate iz država "u igri"

I. P.
Plavo - Bidenove države, crveno - Trumpove države
Plavo - Bidenove države, crveno - Trumpove države
Pennsylvania, Nevada, Georgia pa možda i Arizona - još uvijek su u igri odlučivanja o sljedećem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država. Danas ćemo znati puno više, a podaci o preostalim rezultatima dolazit će u talasima.

Savezna država Pennsylvania čeka još 750.000 listića koji još uvijek nisu prebrojani, a koji su došli poštom tokom prethodnih sedmica. Samo u Philadelphiji će više od 120.000 listića tek biti prebrojano.

U ovoj federalnoj jedinici Donald Trump vodi za više od 150.000 glasova, ali zbog navedenog broja rano je za bilo kakvo proglašenje pobjednika. Inače, Pennsylvania sa sobom nosi 20 elektora. Philadelphia nema određeno vrijeme objave, ali će nadogradnja informacija svakako dolaziti u narednim satima.

U Georgiji vodi Donald Trump, ali je razlika iz sata u sat sve manja, pa je u vrijeme pisanja ovog članka ona svedena na svega 15.000 glasova. Stvari će biti jasnije poslije 16:30 po našem vremenu, kada će stići prve nove informacije vezane za jutrošnji nastavak brojanja. U ovoj državi preostalo je da se izbroji oko 50.000 listića.

Napeto je u Nevadi gdje Biden vodi za svega 8.000 glasova. Prvi novi rezultati doći će nam oko 18 sati po našem vremenu.

Informacije iz Arizone koju mnogi mediji ne smatraju plavom, odnosno da je Joe Biden još nije osvojio, doći će oko 3 sata ujutru po našem vremenu. Demokratski kandidat je trenutno u toj državi u prednosti od oko 68.000 glasova.

Biden do sada ima 253 sigurna elektora, ne računajući Arizonu, a Trump ima 213. Za pobjedu je potrebno 270 elektora.