8. Globalni forum
0

Ilham Aliyev: Forum u Bakuu je postao jedan od vodećih događaja za globalne politike

M. P.
8. Globalni Baku Forum
8. Globalni Baku Forum
Osmi Globalni Baku Forum, kojem je tema ove godine Svijet poslije Covid-19, otvorio je danas u Bakuu predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev. S foruma u Bakku izvještava reporterka portala Klix.ba.

Govoreći o krizi koja je pogodila cijeli svijet, Aliyev je kazao kako se čini da situacija ide nabolje, a istakao je i kako je Forum u Bakuu postao jedan od vodećih događaja za globalne politike.

Pandemija je, kaže, sada problem broj jedan u svijetu, a nije još jasno da li se već nalazimo u postpandemijskom periodu.

"Azerbejdžan je od početka ove krize preduzeo veoma proaktivne korake. Počeli smo vakcinaciju 18. januara i jedna smo od prvih zemalja u regiji i do sada je 60 posto građana starijih od 18 godina primilo obje doze vakcine. Trenutno nemamo lockdowm, situacija je pod kontrolom, samo se moraju nositi maske u zatvorenom. Nadam se da ćemo držati pod kontrolom situaciju i u narednom periodu", kazao je Aliyev, te podsjetio kako su napravili pakete pomoći za građane koji su ostali bez posla i one koje je pandemija najviše pogodila, a vrijednost tih paketa pomoći iznosi 2,9 miijardi američkih dolara.

Govoreći o ovogodišnjem forumu u Bakuu, Zlatko Lagumdžija, član Upravnog odbora Internacionalnog centra Nizami Ganjavi, organizatora Foruma, kazao je kako je Forum u Bakuu postao neka vrsta političkog Davosa.

"Nas na ovakvim konferencijama nema mnogo, a često nas nema uopšte. Danas u jednom multipolarnom svijetu, kad ima toliko važnih aktera, gdje vam toliko ljudi može biti od pomoći ovakvi skupovi su najefikasnije mjesto da sretnete ljude različitih profila koji imaju uticaj na one koji odlučuju, a da sretnete i one koji odlučuju", istakao je Lagumdžija.

Istakao je Lagumdžija i kako je predsjednik Aliyev veliki prijatelj BiH i kako je našoj zemlji mnogo pomogao u proteklom periodu.

"Azerbejdžan je zemlja veoma bogata energetskim resursima, što je čini značajnim igračem na svjetskoj sceni", kazao je Lagumdžija, te dodao kako će trećeg dana Foruma biti održan panel u zemljama zapadnog Balkana, što znači da će se govoriti i o Bosni i Hercegovini.