Zakon o stranim agentima
6

Haos u Gruziji: Masovni protesti i sukobi s policijom zbog istog zakona kojeg je Vlada RS-a usvojila u aprilu

M. G.
(Foto: EPA-EFE)
Gruzijske snage sigurnosti upotrijebile su vodene topove i suzavac protiv demonstranata ispred parlamenta kasno u utorak, oštro eskalirajući obračun nakon što su poslanici raspravljali o nacrtu zakona o "stranim agentima" koji opozicija i zapadne zemlje smatraju autoritarnim i inspiriranim Rusijom.
Očevici Reutersa vidjeli su neke policajce kako fizički napadaju demonstrante, koji su ih gađali jajima i flašama, prije nego što su upotrijebili suzavac i vodene topove kako bi protjerali demonstrante iz područja ispred zgrade parlamenta koju je sagradio Sovjetski Savez.

Ranije je interventna policija upotrijebila biber sprej i pendreke kako bi savladala neke demonstrante koji su pokušavali spriječiti poslanike da napuste zadnji ulaz u parlament. Neki demonstranti su policajcima uzvikivali "robovi" i "Rusi".

Nacrt zakona produbio je podjele u duboko polariziranoj južnokavkaskoj zemlji, postavljajući vladajuću stranku Gruzijski san protiv protestnog pokreta koji podržavaju opozicione grupe, civilno društvo, poznate ličnosti i predsjednik Gruzije.

Parlament, koji je pod kontrolom Gruzijskog sna i njegovih saveznika, vjerovatno će odobriti nacrt zakona, koji mora proći još dva čitanja prije nego što postane zakon. Poslanici su završili sjednicu u utorak bez glasanja, a rasprava će se nastaviti u srijedu.

Nacrt zakona bi zahtijevao da se organizacije koje primaju više od 20% svojih sredstava iz inostranstva registruju kao "strani agenti".

Gruzijski kritičari označili su nacrt zakona kao "ruski zakon", upoređujući ga sa moskovskim zakonima o "stranom agentu", koji je korišten za suzbijanje tamošnjeg neslaganja.

Mnogi Gruzijci ne vole Rusiju zbog podrške otcepljenim regionima Abhazije i Južne Osetije. Gruzija je izgubila kratki rat sa Rusijom 2008.

Sjedinjene Države, Britanija i Evropska unija, koje su Gruziji dale status kandidata u decembru, kritizirale su nacrt. Zvaničnici EU rekli su da bi to moglo zaustaviti napredak Gruzije ka integraciji s blokom.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske utvrdila je 4. aprila prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija RS. Prijedlog zakona je dosta rigidniji i od nacrta koji je naišao na oštre kritike javnosti i predstavnika civilnog društva.

Narodna skupština RS je nacrt zakona o "stranim agentima" usvojila 28. septembra prošle godine, a Vlada RS-a je utvrdila prijedlog zakona samo nekoliko dana prije isteka roka od šest mjeseci u kojem je bila obavezna da to uradi.