Švedska aktivistica
75

Greta Thunberg puštena iz njemačkog pritvora nakon utvrđivanja identiteta

B.H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg puštena je na slobodu nakon što je privedena sa ostalim učesnicima protesta koji su demonstrirali protiv rušenja jednog sela u Njemačkoj koje preuzima rudnik uglja.

Thunberg je bila zatočena zajedno s drugim aktivistima, ali je puštena nakon provjere identiteta, saopćili su iz lokalne policije.

"Trenutno smo u Lützerathu, njemačkom selu kojem prijeti rušenje zbog proširenja rudnika ugljena. Ljudi se godinama opiru", objavila je na twitteru nakon što se pridružila demonstratnima.

Klimatska aktivistica obratila se oko 6.000 demonstranata koji su u subotu marširali prema Luetzerathu, nazvavši širenje rudnika "izdajom sadašnjih i budućih generacija".

"Njemačka je jedan od najvećih zagađivača u svijetu i treba se smatrati odgovornom", poručila je Thunberg. Policija je upozorila grupu da će biti silom uklonjena ako se ne odmaknu od ruba rudnika.

Njemačka električna kompanija RWE, vlasnik rudnika, nazvala je prosvjede "vrlo nesmotrenim". Kompanija RWE je napravila dogovor s vladom da može srušiti Luetzerath u zamjenu za njegov brže napuštanje ugljena kao energenta i spašavanje pet sela koja su izvorno bila određena za uništenje.

Demonstranti smatraju da Njemačka odmah treba prestati sa iskopavanjem uglja te da se treba fokusirati na obnovljive izvore energije.