400 milijardi eura
44

Evropska unija "pronašla" novac za pojačanje odbrane: Planira koristiti fond za hitne slučajeve

N. Ž.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Od početka invazije Rusije na Ukrajinu, države članice Evropske unije rade na povećavanju svojih odbrambenih kapaciteta, ali je problem uvijek bio isti - novac.

Međutim, čini se da su pojedini lideri među EU zemljama novac ipak pronašli. Riječ je o fondu za hitne slučajeve, uspostavljenom tokom ekonomske krize 2008. i 2009. godine.

Novac je korišten da se pokrivaju ekonomski gubici brojnih EU zemalja, uključujući Grčku, Kipar, Irsku i Portugal.

Ipak, već godinama nije iskorišten, a posljednji pokušaj desio se prethodne godine, kada je Italija blokirala korištenje ovog novca za spas pojedinih banaka u Evropi.

Kako navodi list Politico, francuski predsjednik Emmanuel Macron je među liderima koji zagovaraju trošenje ovog novca na odbranu. Macron, uz nekoliko osoba iz Baltičkih zemalja, želi da se novac izvorno namijenjen za rješavanje ekonomskih problema, bude dostupan i za druge namjene.

Ukupna količina novca je oko 400 milijardi eura, a dijelio bi se u formi povoljnih posudbi državama članicama EU. Jedan prijedlog kaže da se novac treba iskoristiti da svaka zemlja dostigne cifru od 2 posto bruto nacionalnog dohotka (GDP) potrošnje na odbranu, što je cilj svake članice NATO-a.

Međutim, sve je još u formi prijedloga. Uvijek je moguća situacija kao iz prethodne godine, kada je pokušaj trošenja novca blokirala Italija. Postoji nekoliko EU zemalja koje bi potencijalno uložile veto, a među njima se izdvaja Mađarska.