Strah od razdvojenosti
11

Edward Snowden traži dvojno državljanstvo zbog budućeg sina

FENA
Edward Snowden (Foto: EPA-EFE)
Edward Snowden (Foto: EPA-EFE)
Američki "zvizdač" Edward Snowden i njegova supruga prijavili su se za rusko državljanstvo kako ne bi bili odvojeni od svog budućeg sina u eri pandemije i zatvorenih granica, izjavio je on u ponedjeljak.

Snowdenova supruga Lindsey očekuje dijete krajem decembra, navodi novinska agencija RIA riječi Antolija Kučerene, njegovog ruskog advokata.

Snowden (37), pobjegao je iz Sjedinjenih Država i odobren mu je azil u Rusiji nakon što je objavio tajne dosijee u 2013. godini, koji su razotkrili goleme operacije domaćeg i međunarodnog špijuniranja koje je obavljala Američka agencija za nacionalnu sigurnost (NSA), u kojoj je radio po ugovoru.

Američke vlasti godinama su insistirale da se Snowden izruči Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa suđenjem pod optužbama za špijunažu podnesenim u 2013.

"Nakon godina razdvojenosti od roditelja, supruga i ja ne želimo da budemo odvojeni od našeg sina. To je razlog zašto smo, u ovoj eri pandemije i zatvorenih granica, podnijeli molbu za dvojnim američko-ruskim državljanstvom", piše Snowden na Twitteru.

"Lindsay i ja ostat ćemo Amerikanci, podižući našeg sina sa svim vrijednostima Amerike koju volimo – uključujući slobodu da govori ono što misli. I nadam se danu kada ću se moći vratiti u Sjedinjene Države, kako bi se kompletna porodica mogla naći na okupu. Naša najveća želja je da se, bez obzira gdje naš sin živi, on osjeća kao kod kuće", piše Snowden.

Rusija je već odobrila Snowdenu dozvolu trajnog boravka, saopćio je njegov advokat prošlog mjeseca, u glavnom koraku ka dobijanju ruskog državljanstva.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u augustu da razmatra davanje oprosta Snowdenu.