Radili za Ruse
0

Dvojica ukrajinskih bezbjednjaka uhapšena zbog planiranja atentata na Zelenskog, otkriveni detalji

F. H.
Screenshot
Screenshot
Dvojica ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika uhapšena su zbog planiranja atentata na predsjednika Volodimira Zelenskog, prema Službi državne sigurnosti (SBU).

Dva pukovnika ukrajinske vladine jedinice za zaštitu uhapšena su i optuženi su za odavanje povjerljivih podataka Rusiji,saopćio je SBU u utorak, nakon što je "razotkrio mrežu agenata" ruske Službe državne sigurnosti (FSB).

SBU je rekao da je spriječio aktivan razvoj planova za atentat na Zelenskog.

“Jedan od zadataka agentske mreže FSB-a bio je pronaći počinitelje među vojnicima bliskim predsjednikovom osiguranju koji bi šefa države mogli uzeti za taoca i zatim ga ubiti”, rekao je SBU.

SBU je rekao da su planovi za ubistvo također bili usmjereni na druge visoke ukrajinske dužnosnike, uključujući šefa SBU-a, Vasyla Maliuka, i šefa Obavještajne službe obrane Ukrajine, Kyryla Budanova.

Vasyl Malyuk, šef SSU-a, kaže da je ograničeni broj ljudi znao za ovu specijalnu operaciju razotkrivanja agenata FSB-a, a on je lično nadzirao njen tijek. Dodao je da je napad trebao biti "poklon Putinu za njegovu inauguraciju".

Konkretno, obavještajna služba izvještava da su agenti namjeravali ubiti Budanova prije Uskrsa.

Njihov plan je bio sljedeći: prvo je vrbovani agent trebao posmatrati kretanje štićene osobe i proslijediti informacije ruskom FSB-u. Koordinate kuće u kojoj se službenik trebao nalaziti trebale su poslužiti za lansiranje raketnog napada. Potom su dronom namjeravali napasti ljude koji su ostali na mjestu napada. Nakon toga Rusi su planirali gađati još jednim projektilom, uključujući i uništavanje tragova drona.

Agenta bi naoružao pukovnik SSA-e koji bi lično u Kijev donio FPV dronove, punjenja RPG-7 i protupješačke mine MON-90. SSU je snimio i pukovnikova putovanja u drugu oblast Ukrajine po dronove i eksplozive, kao i razgovore između potencijalnog terorista i njegovog rukovoditelja iz FSB-a.

Predstavnici ruske Federalne sigurnosne službe za metu napada odabrali su privatnu kuću u Kijevskoj oblasti u kojoj je trebao boraviti ukrajinski visoki dužnosnik.

Međutim, takve namjere su na vrijeme razotkrivene i dokumentirane od strane ukrajinskih agencija za provođenje zakona. Time je onemogućeno dovršenje kaznenog djela, a osumnjičeni su lišeni slobode.

Zelenski se navodno suočio s nekoliko pokušaja ubistva otkako je Rusija započela svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Žena iz južne ukrajinske regije Mykolaiv uhapšena je u augustu 2023. u vezi s planiranjem atentata na Zelenskog. Optužena je za prikupljanje obavještajnih podataka o planiranom posjetu Zelenskog Mikolaivu kako bi isplanirala ruski zračni napad da ga ubije. SBU je rekao da je ženu uhvatio "na djelu" dok je pokušavala "prenijeti obavještajne podatke osvajačima".

U aprilu je jedan Poljak optužen za pomaganje još jednoj navodnoj ruskoj zavjeri za ubistvo Zelenskog. Optužen je za "spremnost da djeluje za stranu obavještajnu službu protiv Republike Poljske", kazneno djelo za koje je predviđena kazna do osam godina zatvora.

Tužitelji su rekli da je muškarac pristao dati informacije ruskim špijunima o sigurnosti na aerodromu Rzeszów-Jasionka, u jugoistočnoj Poljskoj blizu granice s Ukrajinom, za koju se zna da Zelenski koristi kada odlazi na inozemna putovanja. Zavjeru su razotkrile ukrajinske vlasti, a muškarac je kasnije pritvoren i optužen u Poljskoj.

Osim zavjera za ubistva, Zelenski je doživio niz opasnih situacija tokom brojnih posjeta prvim linijama i gradovima pod ruskim bombardiranjem.

Tokom posjeta obalnom gradu Odesi u martu, ruski je projektil eksplodirao u blizini konvoja u kojem su se nalazili Zelenski i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis. Grupa je osjetila udar, koji se desio oko 500 metara od konvoja, te su vidjeli "oblak gljive" dima. U udaru je poginulo petero ljudi, iako ni Zelenski ni Mitsotakis nisu ozlijeđeni.