Treba li biti uporan
56

Donald Trump nagovijestio kandidaturu za Bijelu kuću u 2024. godini

A. B.
Trumpove pristalice prate TV prijenos njegovog govora (Foto: EPA-EFE)
Trumpove pristalice prate TV prijenos njegovog govora (Foto: EPA-EFE)
Bivši američki predsjednik Donald Trump jučer je u govoru na konferenciji Konzervativne političke akcije (CPAC) nagovijestio još jednu kandidaturu za Bijelu kuću 2024. godine, ponavljajući tvrdnje da su demokrate ukrale izbore 2020. godine.

Obraćajući se na konferenciji CPAC-a, Trump je obećao da će pomoći republikancima da povrate većinu u američkom Zastupničkom domu Kongresa i Senatu na kongresnim izborima 2022., te još jednom naglasio mogućnost njegove kandidature za predsjednika 2024.godine.

"Uz vašu pomoć vratit ćemo Zastupnički dom, osvojit ćemo Senat, a zatim će se republikanski predsjednik trijumfalno vratiti u Bijelu kuću. Pitam se ko će to biti", kazao je Trump podsmjehujući se.

Sve upućuje na to da vrijeme koje je proveo izvan Bijele kuće nisu umanjile Trumpov bijes prema republikancima koji su glasali za njegov opoziv ili osudu u neuspjelom naporu zastupnika u Kongresu da ga proglase krivim za napad na Capitol 6. januara ove godine.

Tako je nabrojao nekoliko takvih republikanaca poput senatora Mitta Romneya i Pata Toomeya te zastupnike Zastupničkog doma Kongresa Liz Cheneya i Adama Kinzingera.

"Trebamo se 'riješiti' svih njih", kazao je Trump te se osvrnuo na dosadašnje vladanje njegovog nasljednika Joea Bidena: "Upravo su izgubili Bijelu kuću, ali ko zna, možda i po treći put odlučim da ih pobijedim. Daleko od toga da je naše nevjerovatno putovanje gotovo. Pobjedit ćemo, a Amerika će biti i jača i veća nego prije".

Inače su Trump i njegovi saveznici odmah nakon rezultata izbora negirali Bidenovu pobjedu uporno tvrdeći i to bez dokaza da je riječ o velikoj prevari birača nakon čega se ta saga završila napadom na Capitol na dan kada je trebala i zvanično biti potvrđena Bidenova pobjeda.

U svom govoru na konferenciji CPAC-a Trump je naglasio da ne planira osnovati novu stranku s obzirom na to da je to bila tema o kojoj se nagađalo u proteklom periodu.

"Nećemo osnivati nove stranke jer već imamo Republikansku stranku. Ona će biti jača i ujedinjenija nego ikada prije", naglasio je.

U provedenoj anketi, 55 posto učesnika konferencije CPAC-a je izjavilo da će glasati za Trumpa ukoliko se kandiduje za predsjednika SAD-a 2024. godine.

Također i u potpitanju "treba li se Trump ponovo kandidovati 2024. godine", 68 posto ispitanika odgovorilo sa "da", dok je 32 posto odgovorilo sa "ne".

CPAC je jedno od najvažnijih godišnjih okupljanja konzervativaca i održava se u trenutku kada se odlučuje kuda će ići Republikanska stranka, da li će se distancirati od bivšeg predsjednika ili ostaje uz njega, piše Reuters.