Poziv vlastima
34

Delegacija EU se oglasila nakon gašenja signala FTV-a: Ovakva situacija je neprihvatljiva

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini se oglasila povodom odluke BHRT-a da uskrati usluge produkcije i emitovanja RTV Federacije BiH.
"S velikom zabrinutošću primjećujemo da postoje rizici da Javni RTV sistem (PBS) u BiH prestane funkcionirati. Osiguranje finansijske održivosti PBS-a u BiH, uključujuću sva tri javna emitera je među četrnaest ključnih prioriteta. Nije bilo napretka u ispunjavanju ovog prioriteta", poručuju iz Delegacije EU.

Dodaju kako su vlasti u BiH dužne riješiti ovu situaciju.

"Nadležne vlasti u BiH dužne su osigurati rješavanje trenutnih problema između BHRT-a i RTV FBiH. Trenutno stanje je nedopustivo. Pozivamo nadležna tijela da poduzmu hitne mjere za rješavanje trenutnih problema s kojima se suočava PBS u BiH, kao i brzo postizanje dogovora sa svim zainteresiranim stranama za učinkovit i provediv model finansiranja PBS-a, koji će biti u skladu sa Zakonom o Javnom servisu", ističu iz Delegacije EU.

Podsjećamo, poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine je donio odluku da od srijede 8. maja 2024. godine od 06:00 sati privremeno uskrati pružanje usluga Radio televiziji FBiH.

Ipak, kako saznaje Klix.ba Sud je danas donio hitnu mjeru u kojoj nalaže BHRT da mora pustiti signal FTV-u.