Jačine 4,8 po Richteru
90

Današnji potres u New Yorku rijedak je za taj dio svijeta, "podrhtavao" i Kip slobode

S. Š.
Screenshot:X.com
Screenshot:X.com
New York je danas potresao rijedak zemljotres jačine 4,8 stepeni po Richterovoj skali koji su osjetili milioni ljudi na istočnoj obali, uključujući velike obližnje gradove poput Bostona, Baltimora i Filadelfije. Inače, nije čest slučaj da potresi ove jačine pogađaju ovaj dio svijeta.

Epicentar potresa bio je u Libanu, New Jersey, prema američkom Geološkom zavodu, što je oko 64 km od New Yorka.

Stanovnici su opisali kako im domovi podrhtavaju i namještaj se trese tokom potresa. Na brifingu, guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je da "nije prijavljene situacije opasne po život" i upozorila ljude da se pripreme za potencijalne naknadne potrese.

Neobično veliki seizmički događaj zatvorio je zračni saobraćaj na glavnim aerodromima na sjeveroistoku SAD-a - ali su letovi sada nastavljeni. Prema posljednjim informacijama, došlo je do puknuća na trotoarima i putevima, ali nije prijavljena velika šteta i školama u New Yorku je rečeno da nastave sa radom normalno.

Prema tamošnjim zvaničnicima, ovo je najznačajniji potres na ovom području u posljednjih nekoliko decenija te je stoga i vrlo rijedak za ovaj dio svijeta.

U međuvremenu, objavljen je videosnimak medijske kompanije EarthCam koji prikazuje Kip slobode i horizont New Yorka kako pogađa zemljotres jačine 4,8 stepeni.

Većina stanovnika New Yorka nije bila sigurna da se zapravo radi o zemljotresu. Medhi Mammadov je doživio današnji potres u jednom od najpoznatijih njujorških nebodera. Tek kada je provjerio društvene mreže, shvatio je da je zapravo riječ o zemljotresu.

“"Nisam vjerovao da je potres, jer nisam očekivao potres u New Yorku!", kazao je on za BBC.