Nakon napada na Hute
12

Da li Bijela kuća pokušava smiriti tenzije: "Ne želimo sukob s Iranom"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Sjedinjene Američke Države ne žele sukob s Iranom, iako su u petak navečer izvele zračne napade na jemenske Hute koje podržava Teheran.

"Ne tražimo sukob s Iranom. Ne tražimo eskalaciju i nema razloga za eskalaciju izvan onoga što se dogodilo u posljednjih nekoliko dana", rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby za MSNBC.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija napali su u petak navečer ciljeve Huta u Jemenu kao odgovor na napade na izraelske brodove u Crvenom moru. Glasnogovornik Huta nazvao je to agresijom koja neće proći nekažnjeno.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo američke i britanske napade na Hutije, rekavši da će izazvati "neizvjesnost i nestabilnost" u regiji. Prema Teheranu, to je bilo jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je zračne napade SAD-a i Britanije odbrambenom akcijom i dodao da će "bez oklijevanja" narediti daljnje vojne operacije ako to bude potrebno.

Prema njegovim riječima, zračni napadi su imali za cilj pokazati da SAD i njegovi saveznici neće tolerirati stalne napade Hutija u Crvenom moru.

Jemenski Huti kažu da napadaju brodove u znak solidarnosti s Palestincima i zahtijevaju prekid izraelske ofanzive u Pojasu Gaze.