Izazvalo probleme
36

Brojne države u Africi ostale bez interneta, navodno oštećeni pomorski kablovi

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Veliki prekid interneta zabilježen je u raznim zemljama širom Afrike. Ispadi su prijavljeni u zemljama uključujući Južnoafričku Republiku, Nigeriju, Obalu Slonovače, Liberiju, Ganu i Burkinu Faso. Uzrok kvarova nije odmah jasan.

"Čini se da postoji obrazac u vremenskom rasporedu prekida, koji utječu od sjevera do juga Afrike", rekao je Cloudflare Radar, koji pruža informacije o internetskim vezama.

Internetska povezanost u Obali Slonovače pala je na oko 4 posto u četvrtak ujutro, prema Netblocksu, koji prati kibernetičku sigurnost i internetsku povezanost. Liberija je u jednom trenutku pala na 17 posto, dok je Benin bio na 14 posto, a Gana 25 posto, rekao je Netblocks.

U Južnoj Africi, Vodacom je rekao da "korisnici trenutno imaju povremenih problema s povezivanjem zbog višestrukih kvarova na podmorskim kablovima..

Također je prijavljen kvar na kablovskom sistemu MainOne koji opslužuje nigerijsko komercijalno središte, Lagos. Liberijska vlada saopćila je da je prekid interneta prijavljen od četvrtka ujutro.

Građani ne mogu pristupiti osnovnom internetu kao ni društvenim medijima u velikoj većini zemlje. Prijavljeno je da su također pogođeni međunarodni bankovni prijenosi dok su međunarodni glasovni pozivi ograničeni.

"Čini se da je 50 posto mog života danas nestalo", rekao je Benjamin Garkpah za BBC iz glavnog grada Liberije, Monrovije.

Fatumata Barry rekla je da joj je posao zastao jer ne može primati uplate putem mobilnog novca.

Liberijska uprava za telekomunikacije saopćila je da je uzrok bio incident koji je uključivao podmorski komunikacijski kabel Afričke obale za Evropu (ACE) u Obali Slonovače.

U Gani je Nacionalna uprava za komunikacije (NCA) izvijestila da su za prekid odgovorni višestruki prekidi podvodnih kablova.

Cloudflare je na društvenim mrežama objavio da su u toku veliki prekidi interneta u Gambiji, Gvineji, Liberiji, Obali Slonovače, Gani, Beninu i Nigeru.