Sve češće špekulacije
36

Bijela kuća: Trenutno nemamo plan uvoditi sankcije izraelskim zvaničnicima

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Trenutno nema planova da se bilo koji izraelski zvaničnik podvrgne ekonomskim sankcijama, saopštila je Bijela kuća u četvrtak nakon što je administracija objavila novu naredbu usmjerenu na četiri osobe optužene za direktno vršenje nasilja ili zastrašivanja na Zapadnoj obali.
"U ovom trenutku nema planova za sankcije protiv zvaničnika izraelske vlade", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima.

Dodao je da ne zna da li će u buduće biti novih sankcija ali da je to novi alat "koji ćemo razmatrati na odgovarajući način".

Američki Axios je u četvrtak izvijestio da je administracija razmatrala sankcioniranje nekih ultrakonzervativnih ministara izraelske vlade, uključujući ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira i ministra finansija Bezalela Smotricha, koji su se glasno zalagali za masovno preseljenje Palestinaca iz Gaze kako bi napravili mjesta za izraelske naseljenike.

Ben Gvir je poduzeo korake da naoruža izraelske civile nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. i, prema The New York Timesu, obećao je 10.000 oružja gradovima širom Izraela, uključujući izraelska naselja na palestinskoj teritoriji.