Zadržali optimizam
0

Bijela kuća potvrdila napredovanje Rusije u oblasti Harkova, ali ne očekuju veći prodor

F. H.
Mapa: Deepstatemap
Mapa: Deepstatemap
SAD predviđa da će ruske snage nastaviti guranje u sklopu svog najnovijeg pokušaja ofanzive na sjeveru Harkova, ali ne predviđa "velike prodore".

John Kirby, savjetnik za komunikacije Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, je komentarišući rusku aktivnost na sjeveru Harkovske oblasti, izjavio da SAD očekuju ofanzivu i da se ruske snage pripremale za nju tokom dugog odgađanja odobravanja veće podrške Ukrajini u Kongresu.

"Svakako je moguće da se Rusi spremaju za veći napad na Harkov", rekao je Kirby, naglašavajući da Bijela kuća ne predviđa značajnije prodore ruskih snaga.

Osim toga, ustvrdio je da je SAD siguran da će priljev vojne pomoći Ukrajini omogućiti da izdrži te napade 2024. godine.

Bijela kuća očekuje da će ruske snage pojačati vatru i prebaciti još trupa, pokušavajući uspostaviti malu tampon zonu duž ukrajinske granice. Unatoč tome, Kirby je izjavio da Bijela kuća ima povjerenja u ukrajinske snage i da rade danonoćno kako bi pomogli Ukrajini s opremom, resursima i oružjem koje joj je potrebno da se odbrani od ovih napada.

Dana 10. maja objavljeno je da su ruske snage intenzivirale svoje aktivnosti u Harkovskoj oblasti, gdje se vode borbe.

Izvori Ukrajinske Pravde iz vojnih krugova tvrde da su ruske snage zauzele četiri pogranična sela u Harkovskoj oblasti. Lokalne vlasti negiraju gubitak teritorija, navodeći da teritorij nije izgubljen.

Pogranične zajednice Harkovske oblasti pod intenzivnim su ruskim bombardiranjem velikih razmjera, što rezultira teškim povredama i smrtnim slučajevima među civilima.