Nema dileme
84

Bidenova pobjeda službeno potvrđena i u Arizoni i Wisconsinu

A. B.
Biden je u Arizoni pobijedio Trumpa sa 10.457 glasova razlike (Foto: EPA-EFE)
Biden je u Arizoni pobijedio Trumpa sa 10.457 glasova razlike (Foto: EPA-EFE)
Ključne savezne države Arizona i Wisconsin su službeno potvrdile pobjedu demokrate Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, čime su dodatno učvrstile njegovu pobjedu nad odlazećim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Biden je u Arizoni pobijedio Trumpa sa 10.457 glasova razlike, prema službenim rezultatima koje je ovjerila državna sekretarka Katie Hobbs u Phoenixu. Proces prebrojavanja glasova su nadgledali guverner Doug Ducey, državni advokat Mark Brnovich i sudija Vrhovnog suda Robert Brutinel.

Potvrđena pobjeda u Arizoni znači i 11 elektorskih glasova za Joea Bidena.

I predsjedavajuća izborne komisije Wisconsina Ann Jacobs je također službeno potvrdila rezultat u ponedjeljak, a guverner demokrata Tony Evers je naveo da je potpisao dokument kojim je potvrđeno 10 elektorskih glasova iz ove države za Joea Bidena.

Na obje ove službene objave bit će ostavljeno pet dana roka republikancu Trumpu da se žali na objavljene rezultate.

Trumpova kampanja je zatražila i platila tri miliona dolara za ponovno brojanje glasova iz ove dvije države koje su potvrdile Bidenovu pobjedu i to za čak 20.000 glasova više.

Također je važno istaći da je Trumpova kampanja inače igrana "prljavo" konstantno optužujući protukandidatsku stranu da je lagala i krala na izborima, te su takve navode pokušali i sudski dokazati, međutim, odbijene su mu sve dosadašnje tužbe.

Arizona i Wisconsin su posljednje dvije države u kojima je naređeno novo brojanje glasova. Prije njih su Pennsylvanija, Michigan i Nevada potvrdili Bidenovu pobjedu prošle sedmice, dok je Georgija ozvaničila 20. novembra.

Potvrde ove posljednje dvije države su zapravo još jedan gubitak i osporavanje Trumpovih napora i njegovih saveznika da pokušaju negirati Bidenovu pobjedu i to dokazati na sudu, piše Bloomberg.

"Ovi izbori provedeni su s transparentnošću, tačnošću i pravednošću u skladu sa zakonima Arizone i izbornim procedurama, uprkos brojnim neutemeljenim tvrdnjama da je suprotno", kazala je državna sekretarka Katie Hobbs prije nego je potvrdila službene rezultate.

Guvener Ducey je naglasio da je Arizona potvrdila i pobjedu demokratskog kandidata u Senat Marka Kellyja.

Prema dosadašnjim podacima, Biden ima 306, a Trump 232 elektorska glasa. Podsjećamo da je potrebno osvojiti 270 elektroskih glasova kako bi se proglasio novi predsjednik SAD-a.