Fokus na jednoj liniji
14

Analitičari ISW-a procijenili u kojem dijelu Ukrajine će Rusija da započne svoju veliku ofanzivu

F. H.
Mapa: Deepstatemap
Mapa: Deepstatemap
Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) sugerisali su da bi Rusija mogla koncentrirati ofanzivu velikih razmjera u zapadnom dijelu Donjecke oblasti u kasno proljeće ili ljeto, dodajući da će ruske trupe moći pokrenuti ofanzivu u samo jednoj operativnoj oblasti.

Ruski komandanti će vjerovatno fokusirati svoju planiranu ofanzivu na zapadni dio Donjecke oblasti u kasno proljeće ili ljeto 2024. godine, nadajući se da će iskoristiti stalna, ali mala napredovanja ruskih snaga u toj oblasti.

Ukrajinski zvaničnici su nedavno upozorili da Rusija jača snage duž osovine Harkov-Lugansk, u blizini ratom razorenih gradova Bakhmut i Avdivka, te u zapadnom dijelu Zaporoške oblasti. Međutim, ISW vjeruje da će ruske snage vjerovatno biti u stanju pokrenuti usklađenu ofanzivu velikih razmjera u samo jednom operativnom području zbog ograničenog ljudstva i planiranja.

Osim toga, ISW je primijetio da su ukrajinske snage izgleda odbile mehanizovani napad veličine ruskog bataljona u blizini Avdivka 30. marta, prvi mehanizovani napad veličine bataljona otkako su ruske snage pokrenule kampanju za zauzimanje Avdivke krajem oktobra 2023.

Ruske snage, uključujući jedinice ruskog 6. tenkovskog puka (90. tenkovska divizija, Centralna vojna oblast [MD]), navodno su angažovale 36 tenkova i 12 borbenih vozila pešadije (IFV) u velikom mehanizovanom napadu u blizini sela Tonenke 30. mart.

Istovremeno, ukrajinske snage su tokom napada uništile 12 ruskih tenkova i osam IFV, a ruski frontalni napad nije uspio da probije ukrajinske linije.

Analitičari vjeruju da je sposobnost Ukrajine da odbije ofanzivu od 30. marta, posebno u blizini Avdivka, gdje su ukrajinske snage morale brzo da se povuku na nove odbrambene položaje nakon što su izgubile grad, pozitivan pokazatelj sposobnosti Ukrajine da se brani od budućih ruskih napada velikih razmjera i očekivane ofanziva Rusije u ljeto 2024. godine.

Istovremeno, spremnost ruske vojne komande da rasporedi bataljon tenkova u ofanzivu kod Avdivka ukazuje da je ova ofanziva prioritet za Ruse.