Zatvara se terminal
40

Amsterdam zabranio kruzerima prilazak centru, cilj je ograničiti broj posjetitelja i zagađenje

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Gradsko vijeće Amsterdama zabranilo je kruzerima da prilaze centru grada s namjernom ograničavanja broj posjetitelja i smanjenja zagađenja.

Političari su rekli da se kruzeri ne uklapaju s ambicijama održivosti koje ima ovaj grad, a to znači da će centralni terminal za kruzere na rijeci IJ blizu glavne željezničke stanice u Amsterdamu biti zatvoren.

Ovo je posljednja u nizu mjera koje glavni grad Nizozemske poduzima s ciljem kontrole masovnog turizma. Vijeće je također zabranilo pušenje kanabisa na ulicama distrikta "crvenih fenjera" U martu je pokrenuta online kampanja u kojoj je zatraženo od mladih Britanaca da ne održavaju maturalne zabave u Amsterdamu.

Kruzeri su postali simbol problema "prevelikog turizma", a mjeru kojom im se zabranjuje prilazak centru podržala je većina. Amsterdam je postao žrtva vlastite popularnosti te godišnje privlači 20 miliona posjetitelja od kojih je neke privukla reputacija "grada zabave".

Prolazak kruzera se također kosi ss planovima za novi most između historijskog južnog distrikta grada i distrikta Noord.