Tvrdnje tamošnjih medija
19

Američka DEA predlaže promjenu klasifikacije marihuane što bi bio historijski pomak

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka Administracija za suzbijanje narkotika (DEA) pokrenut će proces da se marihuana preklasifikuje kao manje opasna droga.

Prijedlog DEA-e, koji još uvijek mora pregledati Ured za upravljanje i budžet Bijele kuće, prepoznao bi medicinske upotrebe kanabisa i to bi značilo da ima manji potencijal za zloupotrebu od nekih od najopasnijih droga u zemlji. Međutim, to ne bi potpuno legaliziralo marihuanu za rekreativnu upotrebu.

Taj potez agencije, o kojem više nekoliko američkih medija kroz više izvora, uklanja poslednju značajnu regulatornu prepreku pre nego što najveća promjena politike agencije u poslednjih 50 godina može da stupi na snagu.

Kada prijedlog potpiše Ured za upravljanje i budžet Bele kuće, DEA će javno komentarisati plan da se marihuana pomjeri sa trenutne klasifikacije kao droge sa liste I, na kojoj je s heroinom i LSD-ijem.

Marihuana bi onda bila smještena na listu III, zajedno s ketaminom i nekim anaboličkim steroidima, prema preporuci federalnog Ministarstva za zdravstvo. Posle perioda za javno komentarisanje, agencija bi objavila konačno pravilo, piše, između ostalih, i CBC News.

Droge sa liste III su i dalje kontrolisane supstance i podliježu pravilima i propisima, a ljudi koji njima trguju bez dozvole i dalje bi se mogli suočiti sa federalnim krivičnim gonjenjem.

Neki kritičari tvrde da DEA ne bi trebalo da mijenja politiku prema marihuani, navodeći da promjena klasifikacije nije neophodna i da može dovesti do štetnih nuspojava.

S druge strane neki tvrde da marihuanu treba potpuno izbaciti s liste kontrolisanih supstanci i da umjesto toga bude regulisana kao alkohol.

Federalna politika o drogama zaostaje za mnogim saveznim državama pošto je poslednjih njih 38 već legalizovala marihuanu u medicinske svrhe, dok su 24 legalizovala rekreativnu upotrebu.

Delimična legalizacija je doprinijela ubrzanom rastu industrije marihuane, s procenjenom vrijednošću tržišta od skoro 30 milijardi dolara. Ublažavanje saveznih propisa moglo bi smanjiti poresko opterećenje koje može biti 70 posto ili više za preduzeća. Također bi moglo da olakša istraživanje marihuane, jer je veoma teško sprovesti ovlašćene kliničke studije o supstancama s liste I.