Putinova noćna mora
0

Aleksej Navalni prebačen u zatvor udaljen 100 kilometara od Moskve

V. K.
Navalni uhapšen sredinom januara (Foto: EPA-EFE)
Navalni uhapšen sredinom januara (Foto: EPA-EFE)
Ruski opozicionar Aleksej Navalni prebačen je u zatvorsku jedinicu IK-2 u mjestu Pokrov u Vladimirskoj oblasti koja služi kao svojevrsni egzil i mjesto za odvajanje od drugih zatvorenika te se nalazi 100 kilometara istočno od Moskve.

Ovu informaciju je ruskim medijima potvrdio Ruslan Vahapov aktivista za ljudska prava te je naglasio kako su mu ovu informaciju potvrdili i drugi zatvorenici koji se nalaze u ovom zatvoru, a koji su u kontaktu sa Vahapovom.

"Prema mojim informacijama, Navalni je odveden u zatvorsku jedinicu IK-2 u Pokrovu. Izvještaji o njegovom dolasku već kruže među zatvorenicima", rekao je Vahapov te je naglasio kako se za više informacija ipak treba sačekati službeno očitovanje advokata ruskog opozicionara.

Također, ruski aktivisti naveli su kako će Navalni određeno vrijeme provesti u preventivnoj izolaciji zbog mogućeg prenošenja koronavirusa te da će nakon toga biti prebačen u svoju sobu u zatvoru.

Ipak, brojni saradnici Alekseja Navalnog izrazili su nezadovoljstvo odlukama vlasti da ruskog opozicionara prebace upravo u ovu jedinicu. Jedan od njih je Leonid Volkov koji je na Twitter profilu iznio niz zahtjeva prema ruskim vlastima.

"Zahtijevamo informacije o tome gdje se tačno nalazi Aleksej Navalni. Također, tražimo od vlasti da odmah omoguće posjetu advokata. Na kraju, zahtijevamo potvrdu da Navalni prilikom dolaska u Pokrov nije pretučen", rekao je Volkov.

Volkov je također naglasio kako su ruske službe i u ovom slučaju pokazale kako ne znaju raditi po zakonu.

"Državna kaznena služba u Rusiji truli je sadistički sistem koji se ne može reformirati jer taj sistem uopće ne zna raditi po zakonu. Jedino što znaju jeste tući ljude i ismijavati ih", naglasio je Volkov.

Aleksej Navalni je prije nekoliko sedmica osuđen na kaznu koja je iz uslovne pretvorena u zatvorsku kaznu od 3,5 godine. Godina koju je Navalni već proveo u kućnom pritvoru bit će uračunata u kaznu te će on provesti u zatvoru još 2,5 godine.

Navalni je poznat kao najoštriji kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.