Udar na medije
72

Al Jazeera objavila prilog za gašenje emitovanja u Izraelu: "Ako ovo gledate, zabranjeni smo"

N. Ž.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Vlada Izraela, koju predvodi premijer Benjamin Netanyahu, odlučila je zabraniti emitovanje televiziji Al Jazeera.

Izraelska vojska je jučer, 5. maja, u Jerusalemu upala u prostorije katarske televizije te oduzela opremu za emitovanje TV programa.

Kao reakciju na ovaj potez, Al Jazeera je objavila već spremljeni prilog koji je počeo rečenicom: "Ako gledate ovaj unaprijed snimljeni izvještaj, to znači da je Al Jazeera zabranjena na teritoriji Izraela."

Zatim su iz ove televizije podsjetili na zakon donesen u izraelskom Knessetu 1. aprila ove godine, kojim se ovlastio premijer Netanyahu da, ako to želi, zabrani emitovanje ovog TV kanala u Izraelu, što je i uradio 5. maja.

Dalje su pojasnili neke odredbe spornog zakona čime je zabranjen rad Al Jazeere u ovoj zemlji.

"Zabranjen je naš sajt, uključujući sve sadržaje putem kojih mu možete pristupiti ili ući, čak i lozinke koje su potrebne, bilo da je riječ o komercijalnim ili besplatnim servisima, na serverima u Izraelu ili van zemlje", rekao je reporter Imran Khan.

Dalje je Khan pojasnio da je na snazi zabrana korištenja bilo kojeg uređaja koji bi mogao doprinijeti kreiranju sadržaja za ovu TV kuću. Naglasio je da to uključuje čak i njegov mobilni telefon, kojeg mogu oduzeti izraelske vlasti.

"Al Jazeerini TV kanali su zabranjeni, kao i emitovanje našeg sadržaja. Al Jazeera više ne smije imati biro ili urede u bilo kojem dijelu Izraela", saopštio je Khan.

Za kraj je naveo da nije poznato koliko će ova zabrana trajati.