Njena sestra pobjegla
59

Aktivistkinja iz Saudijske Arabije osuđena na 11 godina zatvora zbog "podrške ženskim pravima"

I. Sa.
Aktivistkinja za prava mladih žena u Saudijskoj Arabiji osuđena je u tajnosti na 11 godina zatvora od antiterorističkog suda, nakon što je uhapšena zbog "njenog izbora odjeće i podrške pravima žena".

Saudijski zvaničnici potvrdili su u izjavi visokom komesaru Ujedinjenih naroda za ljudska prava da je Manahel al-Otaibi osuđena 9. januara za ono što je saudijska vlada nazvala "terorističkim prekršajima".

Proglašena je krivom za optužbe u vezi sa saudijskim antiterorističkim zakonom koji kriminalizira korištenje web stranica za "emitovanje ili objavljivanje vijesti, izjava, lažnih ili zlonamjernih glasina ili slično za počinjenje krivičnog djela terorizma".

Al-Otaibi je fitnes instruktorica i umjetnica koja je često promovisala osnaživanje žena na svojim nalozima na društvenim mrežama.

Osuđena je jer je koristila hashtag #societyisready, što bi u prijevodu značilo društvo je spremno. Njena sestra Fouz al-Otaibi također je optužena da nije nosila pristojnu odjeću, ali je uspjela pobjeći iz Saudijske Arabije prije hapšenja.

Amnesty International i ALQST, grupa za ljudska prava, pozvali su saudijske vlasti da odmah i bezuslovno oslobode Al-Otaibi i rekli da je njeno zatvaranje "direktno u suprotnosti sa narativom vlasti o reformi i osnaživanju žena".

"Ovom rečenicom saudijske vlasti su razotkrile prazninu svojih mnogo hvaljenih reformi ženskih prava posljednjih godina i pokazale svoju jezivu posvećenost utišavanju miroljubivih neslaganja", rekao je Bissan Fakih, aktivista Amnesty International za Saudijsku Arabiju.