Traže da se ograde
37

Zbog Milanovićevih izjava, hrvatska ambasadorica u Bugarskoj pozvana na razgovor

I. Sa.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića mogle bi izazvati novi diplomatski skandal.

Iz bugarskog Ministarstva vanjskih poslova su hrvatskoj ambasadorici u Sofiji Jasni Ognjanovac prenijeli "duboko razočaranje Bugarske" izjavom Milanovića.

Poručili su da je "takva izjava za Bugarsku neprihvatljiva i ne korespondira odličnim bilateralnim odnosima između Hrvatske i Bugarske" i izrazili nadu "da će se hrvatska vlada ograditi od takvih izjava", prenosi Večernji list.

Dodali su kako su "izabrali blaži oblik protestaiz poštovanja prema vladi, i zato što cijene odnos premijera Andreja Plenkovića i ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana prema Bugarskoj, kao i rad Ambasade Sofije na jačanju bilateralnih odnosa i prijateljstva s Bugarskom".

Milanović je ovu spornu izjavu izrekao 27. aprila na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Zlatar, govoreći o evropskim fondovima.

"Mi nešto damo, nešto nam se vrati. To što je vrati je nešto veće ako znaš kako se upravlja. Hrvatska po tome nije ni prosječna, mi smo dno Evropske unije. Kad se gledaju bivše socijalističke države, one koje koriste evropske fondove, tu je Bugarska jedina lošija od Hrvatske i mi svako jutro ustajemo i molimo Boga da se Bugarskoj ništa ne dogodi, da ima ko biti zadnji, da im bude lijepa, kao što je do sada, onda je Hrvatska predzadnja", naveo je Milanović.

Ovo nije prvi put da se ovako nešto desilo pa je tako Ognjanovac i prije nekoliko godina pozvana na razgovor, također zbog Milanovićevih izjava.

On je tada "oštro napao bugarsku politiku prema eurointegraciji Sjeverne Makedonije".