Incident iz devedesetih
65

Xi Jinping dolazi u Beograd: Odabrao simboličan datum za posjetu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Kine Xi Jinping će posjetiti Beograd oko 25. godišnjice američkog bombardovanja kineske ambasade u gradu, koje se dogodilo tokom NATO intervencije u Srbiji.

Kineski lider zaustavit će se u Srbiji 7. maja ili blizu tog datuma. Tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999., američki projektili ubili su tri kineska novinara u napadu koji je Bijela kuća kasnije nazvala pogreškom i okrivila pogrešne karte.

Bombardiranje u Beogradu zbližilo je Rusiju i Kinu zbog antiameričkih osjećaja, stvarajući partnerstvo koje je od tada ojačalo i izaziva uzbunu na Zapadu. Invazija predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu stavila je pod lupu taj odnos.

Posjetom Srbiji koja nije prihvatila zapadne sankcije Moskvi, Xi bi "jasno dao do znanja da će Kina stajati uz Rusiju i produbiti njihovo partnerstvo", rekao je Neil Thomas, suradnik za kinesku politiku u Centru za politiku azijskog društva.

Xijevo putovanje Evropom, koje uključuje posjete Francuskoj i Mađarskoj, dolazi nakon što je njemački kancelar Olaf Scholz ovog mjeseca pozvao kineskog lidera da uvjeri Putina da prekine svoj "ludi" rat.

Geng Shuang , zamjenik kineskog ambasadora u Ujedinjenim narodima, spomenuo je napad 1999. na ambasadu u martu, nazvavši ga "flagrantnim kršenjem suvereniteta Kine" na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a. Ovaj se mjesec pozvao na taj incident kad je osudio napade na iransku ambasadu u Siriji.

Te 1999. godine hiljade demonstranata se okupilo se pred ambasada i konzulatima država članica NATO-a nakon bombardovanja, a neki su zapalili američke zastave. Dok je tadašnji američki predsjednik Bill Clinton izdao službeno izvinjenje nekoliko dana kasnije, među nekima u Kini postoji sumnja da je incident bio namjeran. Udar se dogodio tokom NATO-ove kampanje bombardovanja, što je natjeralo Beograd da povuče svoje snage s Kosova.

Veze između Kine i Srbije, ojačale su pod Xijem. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kineskim državnim medijima u februaru da je "Tajvan Kina", podupirući tvrdnje Pekinga nad samoupravnim otokom.

Xi je posljednji put posjetio Srbiju 2016. godine, kada je postao prvi kineski lider koji je odao počast na mjestu nekadašnje ambasade. Također je pohvalio građane obiju zemalja zbog njihove "neustrašivosti protiv hegemonističke moći", prema izvještajima državnih medija o putovanju.