Bilateralni odnosi
119

Vučić kineskom predsjedniku govorio o "nezamislivom otporu Srbije", služenju vina i letećim taksijima

B. R.
Kineski predsjednik Xi Jinping i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić (Foto: Pixsell)
Kineski predsjednik Xi Jinping i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić (Foto: Pixsell)
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se nakon današnjeg susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Beogradu.

Posjeta kineskog predsjednika Srbiji je uslijedila nakon što je ranije posjetio Francusku. Vučić je izjavio da je s Xijem potpisao izjavu kojom dvije države prelaze sa strateškog odnosa na odnose u kojima dvije države govore o zajedničkoj budućnosti.

"To je najviši oblik saradnja dvije države i ponosan sam što sam potpisao izjavu s predsjednikom Xijem. Imamo ogromno poštovanje prema Kini i rezultati razgovora je da podržavamo princip 'jedne Kine' i da za nas svako pitanje koje bi neko postavio Kini predstavlja njihovo unutrašnje pitanje. Kako Kina odluči da rješava ta pitanja, tako će biti i imat će podršku Srbije", poručio je.

Naglasio je da je Xiju kazao da je Srbija, kako je naveo, nerijetko pritisnuta od svjetskih sila, uvijek prijatelja imala u Kini. Također je da će se Srbija, kako je rekao, veoma snažno i hrabro odupirati pokušajima, kako revizije historijskog pamćenja, tako i daljnjim pritiscima te da će otpor biti neuporedivo snažniji nego što je neko mogao zamisliti.

Vučić je u nastavku govorio o ekonomskoj saradnji dvije države, tvrdeći da će Srbija u narednih pet do deset godina moći izvoziti u Kinu 90 posto proizvoda i to bez ikakvih tarifa. Ukazao je da se to odnosi i na izvoz vina i rakije. Pa je tako izjavio da će lično služiti srbijanska vina kako bi pokazao kvalitet.

Također tvrdi da su u toku razgovori s jednom kineskom kompanijom za uspostavljanje letećeg taksija na sajmu Expo koji će biti održan 2027. u Beogradu. Istakao je i to da su razgovarali i dolasku nekog od kineskih proizvođača električnih automobila u Srbiju. Xi će posjetiti i Mađarsku, čime će završiti njegova evropska turneja.