Regija
1.9k

Vojvođani na ulicama dijelili novine o opsadi Sarajeva: "Da znamo, da pamtimo, da se ne ponovi!"

Piše: L. Č.
(Foto: Jelena Ivanović)
Aktivisti Vojvođanskog građanskog centra podsjetili su danas Novosađane na 23. godišnjicu početka opsade Sarajeva, dijelivši im novine "Glas Sarajeva".

U pitanju su novine specijalno kreirane za ovu akciju, a u njima su građani mogli da pročitaju nešto više o samoj četvorogodišnjoj opsadi grada, kao i o tome kako su je građani Sarajeva preživljavali. Aktivisti su novine dijelili građanima i ostavljali ih na mjestima na kojima oni mogu sami da ih uzmu - na ulicama, fakultetima itd.

"Želimo skrenuti pažnju javnosti na ovaj tragičan događaj u kojem je stradalo preko 11.000 Sarajlija, od kojih je bilo 1.601 dijete. Da znamo, da pamtimo, da se ne ponovi!", poručili su ovom prilikom vojvođanski aktivisti.

Željko Stanetić iz Udruženja Vojvođanski građanski centar je za Klix.ba kazao kako ovo nije prvi put da organizuju sličnu akciju i podsjećaju građane Novog Sada na početak opsade Sarajeva. To rade već nekoliko godina unazad, transparentima ili projekcijama filmova.

"Ono što nas gane svaki put jeste da vidimo određeni broj ljudi koji su shvatili o čemu se radi i počeli da plaču na ulici čitajući te novine. Neki su ih uzimali i nosili da čitaju dalje jer u novinama ima dosta teksta. Ali uvijek kad završimo sa tom akcijom smo prilično ponosni", kazao je za Klix.ba Stanetić i dodao kako dosad nisu imali neprijatnih situacija i negativnih reakcija građana.

Online verzija novina "Glas Sarajeva" moći će se uskoro naći na Facebook stranici Vojvođanskog građanskog centra.