Imaju nekoliko zahtjeva
69

Studenti u Ljubljani "okupirali" fakultet zbog Izraela: Neki spavaju u učionicama

B. H.
Foto: 24ur.com
Foto: 24ur.com
Studenti Univerziteta u Ljubljani u Sloveniji pridružili su se u četvrtak svjetskim prosvjedima protiv izraelskih napada na Gazu koji su u toku.

Noseći palestinske zastave i transparente s propalestinskim sloganima "Palestina se zalaže za čovječanstvo", studenti Fakulteta društvenih znanosti zauzeli su učionicu.

Studenti su pozvali svoj Univerzitet da prekine saradnju sa Univerzitetom Bar-Ilan u Izraelu.

Studenti su uzvikivali slogane poput "Palestina će biti slobodna" i "Oslobodite Palestinu od rijeke do mora" i držali su transparente na kojima je pisalo "Zaustavite genocid" i "Sankcije protiv Izraela".

U međuvremenu je slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon objavila da je započeo proces priznavanja Palestine.

Sinoć je u učionici noć provelo 50-ak studenata. Prema riječima predsjednika udruženja studentata FDV-a, ustrajat će dok ih se ne sasluša. Studenti poručuju da "neutralnost ne postoji u slučaju okupacije".

Foto: 24ur.com
Foto: 24ur.com

Predsjednik udružena studentata FDV-a Jan Vajgl pojasnio je za 24ur.com da je noćas na fakultetu prespavalo oko 50 studenata. U ovom trenutku u prostoriji je 50 do 60 studenata. Noć je, kaže, protekla mirno, bez ikakvih incidenata.

Studentski predstavnici ponovno su na popodnevnoj konferenciji za novinare iznijeli svoje zahtjeve. To su "jasna i beskompromisna osuda izraelskog genocida nad Palestincima, prestanak izjednačavanja okupatora i oružane pobune, priznanje legitimnosti Palestinskog oslobodilačkog pokreta, solidarnost sa studentskim prosvjedima podrške Palestini i osuda nasilja nad prosvjednicima, te javna i aktivna podrška studentskim zahtjevima .

Fakultet je optužen da se deklarira kao apolitičan i time pokušava izbjeći svoju dužnost obrazovne ustanove.

Foto: 24ur.com
Foto: 24ur.com

"Neutralnost u slučaju okupacije ne postoji, ona samo znači stajanje na stranu okupatora i slijepo ponavljanje dominantnog diskursa", poručili su.

Pozdravili su spremnost uprave fakulteta da s njima razgovara, ali su ujedno upozorili da "uprava fakultetsku definiciju okupacije i genocida doživljava kao pitanje dijaloga, a ne kao nužan preduslov za vjerodostojno i autonoman univerzitet".

Dekan FDV-a Iztok Prezelj , koji je na konferenciji za novinare govorio u ime uprave fakulteta, situaciju u Gazi nazvao je neprihvatljivom. Spomenuo je i izvršenje genocidnih djela i "jasnu nesposobnost međunarodne zajednice da prekine ovaj masakr".