Riješen decenijski spor
147

Srpska pravoslavna crkva priznala nezavisnost Makedonske pravoslavne crkve

F. H.
Foto: Twitter / Screenshoot Trenutak proglašavanje autokefalnosti MPC
Foto: Twitter / Screenshoot Trenutak proglašavanje autokefalnosti MPC
Nakon što objavljeno vraćanje u kanonsko jedinstvo Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije i Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije danas je objavio da Makedonska pravoslavna crkva dobija autokefalnost.

Na liturgiji održanoj u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju, patrijarh Porfirije je proglasio da Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije. Vjernici su oduševljenim aplauzom pozdravili odluku. Ovime je riješen spor koji je opterećivao status Makedonske pravoslavne crkve od 1967. godine.

Pojam autokefalnosti u pravoslavnim crkvama označava samostalnu Crkvu koja ne ovisi ni o jednoj drugoj pravoslavnoj crkvi.

Do ove odluke došlo je nakon što je ranije donešena odluka o vraćanju u kanonsko jedinistvo srpske sa makedonskom pravoslavnom crkvom. Odluka o kanonskom jedinstvu je označila vraćanje MPC na status iz 1959. godine koji joj je priznavao najveću moguću autonomiju u okviru Srpske pravoslavne crkve.

Naime, Makedonska pravoslavna crkva je 1967. godine jednostrano objavila svoju autokefalnost, iako nije dobila saglasnost od Srpske pravoslavne crkve te je ostatak pravoslavnih crkava smatrao otpadničkom.

Prva promjena u statusu MPC se desila 9. maja ove godine kada je Sveti sinod Ekumenske patrijaršije (Carigradska patrijaršija) priopćio da priznaje Makedonsku pravoslavnu crkvu, njezinu hijerarhiju i vjernike te uspostavio euharistijsko zajedništvo s njom.