Regija
124

Slovenija: U partizanskom maršu učestvovalo 10.000 ljudi

SRNA
Foto: Marjana Hanc/Delo
Foto: Marjana Hanc/Delo
Rekordan broj od 10.000 učesnika okupio se danas u selu Dražgoše u Sloveniji gdje su u "Maršu partizanskom Jelovicom" obilježili 72 godine od bitke slovenačkih partizana sa Nijemcima u Drugom svjetskom ratu.

Učesnici 11. marša su pred spomenikom u selu Dražgoše odali počast žrtvama stradalim u Drugom svjetskom ratu u tom selu, prenose slovenački mediji.

Svečanosti obilježavanja kod spomenika prisustvovali su brojni političari, među kojima je bio predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je učestvovao u maršu skoro 40 kilometara i položio vijenac na spomenik žrtvama.

Glavni govornik na svečanosti, političar i ekonomista Viktor Žakelj, rekao je da u svijetu u kojem živi jedan posto bogatih i 99 posto siromašnih postoji "eksplozivni materijal", koji svakog trenutka može da eksplodira.

On je istakao da je svijet danas zarobljenik neoliberalizma, da bankari i "trojke" porobljavaju narode, te pohvalio predsjednicu slovenačke Vlade Alenku Bratušek što je izbjegla opasnost da država traži stranu finansijsku pomoć.

Time je, kako je naveo, sačuvala suverenitet države, i omogućila da Slovenci "sopstvenom pameću" idu naprijed i "ostanu svoji na svome".

Dražgoška bitka održana je između 9. i 11. januara 1942. godine u dubokom snijegu, na minus 30 stepeni Celzijusovih, ubijeno je više desetina mještana, a selo su Nijemci zapalili.