Opet idu u opoziciju
40

Predsjednik SDP-a u Hrvatskoj potvrdio da HDZ i DP formiraju vlast: Pružili su ruku onima što su krali

N. Ž.
Foto: EPA - EFE
Foto: EPA - EFE
Predsjednik SDP-a u Hrvatskoj Peđa Grbin je danas, 6. maja, potvrdio da su se raspali pregovori između ove stranke i Domovinskog pokreta.

Na konferenciji za medije, Grbin je potvrdio da se DP opredljelio za koaliciju s HDZ-om.

"Donijeli su odluku da pruže ruku onima koji su krali. To je njihova stvar. Evidentno je da je došlo do prljave političke trgovine", rekao je Grbin.

HDZ i DP sami ne mogu formirati vlast i bit će im potrebne još dvije ruke. Podršku je već najavila Vesna Vučemilović iz Mosta, dok se očekuje da će drugi glas doći od predstavnika mađarske manjine u Hrvatskoj Roberta Jankovicsa.

"Izgleda da je razbijeno jedinstvo kluba zastupnika nacionalnih manjina", rekao je Grbin. On se referirao na činjenicu da se nikada nije desila podjela među glasovima osam zastupnika koji predstavljaju nacionalne manjine, već su zajedno podupirali vlast ili išli u opoziciju.

Razlog za razbijanje jedinstva je uslov DP-a da u vlast ne ulaze tri zastupnika srpske nacionalne manjine iz SDSS-a, iako se radi o dugogodišnjim partnerima HDZ-a.

"Je li moj poraz to što je DP nevjerodostojan? Ne nije, to je njihov poraz i nešto za što će morati odgovarati biračima. Mi smo utvrdili realnost i svaki daljnji pregovori su suvišni, nepotrebni i nema razloga da se dalje vode", rekao je Peđa Grbin na kraju press konferencije.

Podsjetimo, predsjednik ove zemlje Zoran Milanović ima do 19. maja da sazove konstituirajuću sjednicu Sabora. Tada bi trebalo biti jasno ko ima 76 ruku, dovoljno za formiranje vlasti.