17. godišnjica pogibije
22

Kod Mostara odana počast Trajkovskom "Žalili su za njim Srbi, Hrvati i Bošnjaci"

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća i minutom šutnje ispred spomen-obilježja na Matića brdu između Mostara i Stoca, danas je obilježena 17. godišnjica smrti bivšeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog koji je stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska u Mostar.

Zamjenik predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije za borbu protiv korupcije i kriminala Ljupčo Nikolovski je istaknuo da je bivši predsjednik Trajkovski bio mudar, iskren i otvoren političar koji je bio poštovan u čitavom regionu i šire.

"Bio je iskren hrabar i otvoren lidera od kojeg možemo mnogo da naučimo. Na nama je da produžimo njegovo djelo", kazao je Nikolovski.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić je naglasio da je smrt Borisa Trajkovskog ostavila neizbrisiv trag i u BiH i u Sjevernoj Makedonij.

"Borisa Trajkovskog žalili su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i taj dan prije 17 godina po prvi put nakon završetka ratnih sukoba proglašen je danom žalosti na čitavoj teritoriji BiH", rekao je Lučić. Napominjući kako ga svi pamte kao velikog mirotvorca je kazao kako smatra da će "njegove ideologije ostati uklesane u temelje sretnije i bolje budućnosti Balkana".

Cvijeće su položile delegacije Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH, Ureda predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Vojske Republike Sjeverne Makedonije, Vlade FBiH, Grada Mostara te Udruženja makedonskih građana u BiH.

Makedonski predsjednik Boris Trajkovski stradao je u avionskoj nesreći, zajedno sa šest članova izaslanstva i dvojicom pilota predsjedničkog aviona, prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju 2004. godine.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće zaključila je da su nesreću prouzrokovali propust posade, loše održavanje aviona i nepovoljni vremenski uslovi.