Regija
5

Hrvatska odlučila: 65 posto građana glasalo protiv istospolnih brakova

Klix.ba
U Hrvatskoj je danas održan prvi referendum o braku u kojem su se hrvatski državljani trebali izjasniti o ustavnoj definiciji braka. Inicijativa "U ime obitelji" koja se bori da ustavna definicija braka bude "zajednica žene i muškaraca" osvojila je 65 posto glasova, dok je "protiv" zaokružilo 33,96 posto birača.

Ukupno je glasalo 35,64 posto birača, što je najniža izlaznost do sada. Do sada je obrađeno 80 posto biračkih mjesta.

Najviše ih je glasalo u Gradu Zagrebu 35,99%, a najmanje u Ličko-senjsko županiji 17,83%.

U Zagrebu je, prema dosad obrađenim podacima, "za" glasalo 51,36 birača, a "protiv" 47,99 posto.

Rijeka je glasala protiv. Čak 60 posto bilo je "protiv", "za" je zaokružilo 39,25 posto, prenosi Index.hr.

Proteklih su se mjeseci vodile žestoke rasprave, pri čemu je inicijativa "U ime obitelji" tvrdila da želi zaštiti brak kao zajednicu žene i muškarca, dok su predstavnici kampanje "Glasaj protiv" držali da je cilj referenduma šikanirati jednu već obespravljenu i marginaliziranu društvenu grupu.

Predstavnica inicijative "U ime obitelji" Željka Markić smatra da je odluka Ustavnog suda potvrdila da je njihova inicijativa u skladu s Ustavom, odnosno da ne krši ljudska prava i da nema nikakve diskriminacije.

Obrazlažući svoj zahtjev za referendumom, inicijativa "U ime obitelji" navodi da "u ovom trenutku Ustav RH ne sadrži definiciju braka te se može (pogrešno) interpretirati da se brakom smatraju i alternativne, neautentične zajednice". Definicijom braka kao životne zajednice žene i muškarca žele "spriječiti izjednačavanje istospolnih partnerstva i braka, posvajanje djece od strane istospolnih parova te nametanje izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka kao društveno općeprihavaćene norme".

Lezbijska grupa "Kontra", jedna od udruga čije je prijedloge odbio Ustavni sud, smatra da je Ustavni sud propustio zaštititi ljudska prava jedne manjinske skupine od referenduma, a da se državne institucije skrivaju iza procedure i odbijaju se očitovati o sadržaju referendumskog pitanja kao pitanja ljudskih prava.

"LGBT osobe, lezbijke, gayevi, biseksualne i transrodne osobe u hrvatskom društvu već jesu jedna obespravljena manjina, nemamo pravo na sklapanje braka, naše obitelji se ne nazivaju obiteljima i zbog toga trpimo diskriminaciju u svakodnevnom životu", ističe koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras.