Trostruki ubica
0

Hrvatska: Filip Zavadlav pričao na italijanskom i prekinuo suđenje, poslan je na psihijatriju

S. G.
Filip Zavadlav, trostruki ubica iz Splita, koji se danas ponovo trebao izjasniti o optužbama, odlučio je govoriti na italijanskom jeziku, zbog čega je ročište odgođeno.

Zločin počinjen 11. januara 2020. godine u Splitu, šokirao je Hrvatsku i regiju. Tri života prekinuta su rafalima iz automatske puške, a broj žrtava samo pukom slučajnošću nije veći.

Za ubistva Marina Bobana (24), Jurice Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno je bio osuđen Filip Zavadlav na 40 godina zatvora, no Visoki kazneni sud (VKS) ukinuo je presudu u tom dijelu i naložio novo suđenje.

Na Županijskom sudu u Splitu počelo je danas ponovljeno suđenje Filipu Zavadlavu, koji je u sudnici odbio govoriti na hrvatskom jeziku.

Na sva pitanja predsjedavajuće sutkinje Višnje Strinić, Zavadlav je odgovarao na italijanskom jeziku, odbijajući bilo kakvu saradnju sa sudom.

Sutkinja ga je upozorila kako je prema važećim zakonima koristimo hrvatski jezik i latinično pismo, ali on je i dalje odgovarao na talijanskom.

Nakon toga, određeno je psihijatrijsko vještačenje Filipa Zavadlava kojim bi se trebalo utvrditi je li on uopšte sposoban da prati suđenje.