Regija
0

Hrvati iz BiH vraćaju hrvatske lične karte u strahu od kazni

Klix.ba
Hrvati iz BiH, koji posjeduju hrvatsko državljanstvo, počeli su u policijskim stanicama tražiti odjavu prebivališta i poništenje ličnih karti.

Građane je na ovaj čin naveo strah od mogućih novčanih kazni i oduzimanja ličnih dokumenata.

Tportal.hr nezvanično saznaje kako je Policijska postaja Vrgorac počela izdavati Rješenja o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti osobama koje nisu pronađene na prijavljenoj adresi prilikom policijske provjere.

Policajci su provjeravali određeni broj osoba, koje i nakon nekoliko puta nisu pronađene na navedenim adresama. Protiv tih osoba pokrenut je postupak odjave prebivališta, budući da je i službeno utvrđeno da ne žive na navedenoj adresi.

Nakon primanja Rješenja o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti, građani su obavezni donijeti ličnu kartu u policijsku stanicu na poništenje. Ukoliko je ne donesu, a prilikom policijske provjere se zateknu sa tom ličnom kartom ili je negdje upotrijebe, slijedi im novčana kazna od pet hiljada kuna (1.278 KM).

Zakon o prebivalištu u Hrvatskoj, usvojen prošle godine, propisao je da su osobe koje ne žive na adresama u Republici Hrvatskoj dužne do 29. decembra ove godine odjaviti prebivalište i vratiti ličnu kartu. Ukoliko to ne učine, slijedi im spomenuta novčana kazna i oduzimanje lične karte.

Obaveza odjave prebivališta vrijedi i za one hrvatske državljane koji su se iselili iz Republike Hrvatske radi trajnog nastanjenja u drugoj državi i one koji nikad nisu živjeli na adresi koja im upisana kao prebivalište.

Prebivalište moraju odjaviti prije iseljenja, a ako su to propustili učiniti, odjavu mogu zatražiti i putem nadležne diplomatske misije - konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u koju su se iselili.

Procjenjuje se da više desetina hiljada Hrvata iz Bosne i Hercegovine posjeduje i hrvatske dokumente, a kako se odjavom prebivališta ne gubi hrvatsko državljanstvo, dio njih se odlučio odjaviti i vratiti lične karte te tako izbjeći novčane kazne koje bi ih mogle zahvatiti nakon 29. decembra.