Regija
0

Herceg Novi podiže spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću

Anadolija
Dok se u Bosni i Hercegovini tek stidljivo javljaju ideje o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u glavnom gradu, Sarajevu, u Herceg-Novom u Crnoj Gori legendarni vladar u oktobru će dobiti spomenik, potvrđeno je agenciji Anadolija u Opštini Herceg Novi.

Prvi čovjek Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Herceg Novi Vladimir Žutković kazao je da će spomenik biti postavljen u Gradskoj luci Škver da dočekuje brodove, moroplovce i turiste koji dolaze u taj grad na Jadranskom moru, gdje je ovog ljeta boravio i veliki broj građana BiH.

Iz Opštine Herceg Novi, grada kojeg je kralj Tvrtko utemeljio, obećali su da će spomenik sigurno biti postavljen do 28. oktobra, Dana Opštine Herceg Novi, kada ovaj grad slavi 631. godišnjicu osnivanja.

Spomenik kralju Tvrtku je djelo beogradskog vajara Dragana Dimitrijevića. Visok je 5,6 metara i težak je 1,2 tone. Izliven je u Zagrebu u ljevaonici ''Ujević'', a autor će ga pokloniti Herceg-Novom. Izrada spomenika koštat će oko 56.000 eura.

''Ove sedmice treba da dobijemo saglasnost o Planu i programu podizana spomenika, što je u skladu sa zakonima Crne Gore. To bi se trebalo desiti do kraja sedmice, nakon čega slijedi Odluka o podizanju spomenika. Sve to mora proći procedure nadležnih organa. Ali, vjerujem da će spomenik biti podignut u oktobru'', kazao je Žutković.

On je istakao da će spomenik bosanskom kralju Tvrtku biti postavljen, jer je upravo on 1382. godine udario temelje Herceg Novog.

''To je osnovni razlog zašto ćemo podići spomenik kralju Tvrtku u Herceg Novom i iza toga se nema nikakva skrivena poruka. Rijetki su gradovi i u svijetu koje su osnivali kraljevi'', dodao je Žutković.

Vajar Dimitrijević rekao je ranije da spomenik nije rađen napamet, iako ne postoji sačuvan portret ovog srednjovjekovnog vladara.

''Imao sam njegov grb, krunu, novčiće iz njegovog perioda, povelju o osnivanju grada iz 1382. godine. Sve to je utjecalo na izgled spomenika kralju, baš kao i pučina i prostor na kome će on biti postavljen”, objasnio je Dimitrijević.

Ideja o podizanju spomenika kralju Tvrtku u Herceg Novom, kako je za AA rekao Žutković, nije nova, stara je desetak godina.

Odluku o postavljanju spomenika osnivaču grada SO Herceg Novi je donijela još prije devet godina i skoro za sve to vrijeme trajale su i polemike uglavnom oko lokacije na kojoj bi spomenik trebalo da bude postavljen.

Sve je više onih koji smatraju da bi kralj Tvrtko i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine trebao dobiti spomenik.

Udruženje Organizatori otpora ''Sove Krajine'' zatražilo je nedavno od predsjednika Federacije BiH, premijera Kantona Sarajevo, gradonačelnika Sarajeva i načelnika Općine Centar da pokrenu aktivnosti na podizanju spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću na odgovarajućoj lokaciji u Sarajevu.

Iz Udruženja su predložili i lokacije na kojima bi trebalo postaviti spomenik i to ili na Trgu Bosne i Hercegovine, u Ulici Kotromanića, u ulici Ferhadija ili u Alipašinoj ulici, a definitivnu lokaciju trebala bi odrediti stručna komisija uz organiziranje javne rasprave.

Bosna i Hercegovina već ima jedan spomenik kralju Tvrtku. Spomenik, rad mladog akademskog skulptora iz Sarajeva Adisa Lukača, postavljen je u septembru prošle godine u Centralnom parku u Tuzli.

Stjepan Tvrtko I Kotromanić (oko 1338 - oko 10. marta 1391) je bio bosanski ban od 1353. do 1377. godine, a zatim i prvi bosanski kralj do smrti 1391. godine. Bosna je u njegovo vrijeme doživjela najveći uspon, a srednjovijekovna država se prostirala na širokom prostoru zapadnog Balkana.